Πρακτικές Συμβουλές

Το χαλί είναι επένδυση στο χώρο σας. Τον κάνει οικείο, ζεστό, τον μεταμορφώνει, τον απογειώνει ιδίως αν είναι ποιοτικό και ανταποκρίνεται στο στυλ και τις ανάγκες σας. Το χρώμα, το σχέδιο, και η υφή του χαλιού είναι μερικές από τις παραμέτρους που θα σας οδηγήσουν να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει, αυτό που θα προσδώσει μια αίσθηση άνεσης και προσωπικότητα στο χώρο σας.
Σκεφτείτε λοιπόν αν θέλετε ένα χαλί που θα κάνει έντονη την παρουσία του με ζωηρά χρώματα και μοτίβα ή προτιμάτε ένα πιο ουδέτερο σχέδιο που θα δώσει μια αίσθηση ηρεμίας.Το μέγεθος επίσης είναι μία πρόκληση στο να οδηγηθείτε σε μια σωστή επιλογή.
Αν θέλετε να διαχωρίσετε έναν ενιαίο χώρο μικρότερα χαλιά αντί για ένα μεγάλο μπορούν να το κάνουν πολύ όμορφα.
Tip: Να θυμόσαστε πάντα ότι ένα μικρό χαλί μόνο του μπορεί να “χαθεί” σε ένα πολύ μεγάλο δωμάτιο.
Αν ο χώρος σας είναι μεγάλος και θέλετε να τον ενοποιήσετε τότε ένα μεγάλο χαλί μπορεί να το καταφέρει αποτελεσματικά. Θα δώσει μια πιο πλούσια και ήρεμη αίσθηση συνέχειας στο περιβάλλον σας.
Tip: Ένα μεγάλο χαλί δεν πρέπει να καλύπτει όλο το πάτωμα άρα η παραπάνω λύση ενδείκνυται για πολύ μεγάλους χώρους. Επίσης καλό θα ήταν να αφήσετε επαρκή χώρο γύρω από τα έπιπλα που θα τοποθετήστε πάνω στο χαλί, ώστε να μην φαίνονται πως «ασφυκτιούν» στο δωμάτιο.
Μα ιδανική λύση είναι να τοποθετήσετε το χαλί σας κάτω από ένα τραπέζι, μπροστά από καναπέ τριθέσιο, διθέσιο και καρέκλες. Στην περίπτωση αυτή το χαλί θα πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο και πλατύτερο από το χώρο που καταλαμβάνουν τα έπιπλα καθώς και να απέχει μόλις λίγα εκατοστά από τον καναπέ.
         Στην τραπεζαρία ένα μεγάλο χαλί κάτω από το τραπέζι, μπορεί να της δώσει χρώμα και να την αναδείξει. Ιδανικά το χαλί θα πρέπει να είναι σε αναλογία αρκετά μεγαλύτερο από το τραπέζι, έτσι ώστε όταν τραβήξετε την καρέκλα για να καθίσετε, τα πίσω πόδια της να μην εξέχουν. Για να συμβεί αυτό, η ελάχιστη απόσταση είναι 75 εκατοστά. Καταλήγοντας, το ιδανικό μέγεθος χαλιού για την τραπεζαρία σας, είναι 1,5 μέτρο μεγαλύτερο από το τραπέζι σε κάθε κατεύθυνση.
Tip: Να θυμάστε πως το κέντρο του χαλιού θα είναι καλυμμένο από το τραπέζι και τις καρέκλες, έτσι θα είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα χαλί που το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου είναι στην άκρη του.
         Για το υπνοδωμάτιο μπορείτε να τοποθετήσετε το χαλί σας, κάτω από το κρεβάτι. Καλό θα ήταν το χαλί να πλαισιώνει τα κομοδίνα και να μην είναι κάτω από αυτά. Με τον παραπάνω τρόπο, θα νιώθετε το χαλί να σας αγκαλιάζει όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε ένα σετ κρεβατοκάμαρας, τοποθετώντας 2 μικρότερα χαλιά σε κάθε πλευρά του κρεβατιού και ένα μεγαλύτερο στο κάτω μέρος του. Με την παραπάνω λύση, προσδίδετε πλούσια αίσθηση, αποκτώντας παράλληλα μεγαλύτερη πρακτική αξία.
ΕΠΑΝΩ