Πρακτικές Συμβουλές

Για τα Χαλιά
         Το χαλί είναι επένδυση στο χώρο σας. Τον κάνει οικείο, ζεστό, τον μεταμορφώνει, τον απογειώνει ιδίως αν είναι ποιοτικό και ανταποκρίνεται στο στυλ και τις ανάγκες σας. Το χρώμα, το σχέδιο, και η υφή του χαλιού είναι μερικές από τις παραμέτρους που θα σας οδηγήσουν να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει, αυτό που θα προσδώσει μια αίσθηση άνεσης και προσωπικότητα στο χώρο σας.
         Σκεφτείτε λοιπόν αν θέλετε ένα χαλί που θα κάνει έντονη την παρουσία του με ζωηρά χρώματα και μοτίβα ή προτιμάτε ένα πιο ουδέτερο σχέδιο που θα δώσει μια αίσθηση ηρεμίας.Το μέγεθος επίσης είναι μία πρόκληση στο να οδηγηθείτε σε μια σωστή επιλογή. Αν θέλετε να διαχωρίσετε έναν ενιαίο χώρο μικρότερα χαλιά αντί για ένα μεγάλο μπορούν να το κάνουν πολύ όμορφα. Tip: Να θυμόσαστε πάντα ότι ένα μικρό χαλί μόνο του μπορεί να “χαθεί” σε ένα πολύ μεγάλο δωμάτιο.
       Αν ο χώρος σας είναι μεγάλος και θέλετε να τον ενοποιήσετε τότε ένα μεγάλο χαλί μπορεί να το καταφέρει αποτελεσματικά. Θα δώσει μια πιο πλούσια και ήρεμη αίσθηση συνέχειας στο περιβάλλον σας. Tip: Ένα μεγάλο χαλί δεν πρέπει να καλύπτει όλο το πάτωμα άρα η παραπάνω λύση ενδείκνυται για πολύ μεγάλους χώρους. Επίσης καλό θα ήταν να αφήσετε επαρκή χώρο γύρω από τα έπιπλα που θα τοποθετήστε πάνω στο χαλί, ώστε να μην φαίνονται πως «ασφυκτιούν» στο δωμάτιο.
       Μα ιδανική λύση είναι να τοποθετήσετε το χαλί σας κάτω από ένα τραπέζι, μπροστά από καναπέ τριθέσιο, διθέσιο και καρέκλες. Στην περίπτωση αυτή το χαλί θα πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο και πλατύτερο από το χώρο που καταλαμβάνουν τα έπιπλα καθώς και να απέχει μόλις λίγα εκατοστά από τον καναπέ.
         Στην τραπεζαρία ένα μεγάλο χαλί κάτω από το τραπέζι, μπορεί να της δώσει χρώμα και να την αναδείξει. Ιδανικά το χαλί θα πρέπει να είναι σε αναλογία αρκετά μεγαλύτερο από το τραπέζι, έτσι ώστε όταν τραβήξετε την καρέκλα για να καθίσετε, τα πίσω πόδια της να μην εξέχουν. Για να συμβεί αυτό, η ελάχιστη απόσταση είναι 75 εκατοστά. Καταλήγοντας, το ιδανικό μέγεθος χαλιού για την τραπεζαρία σας, είναι 1,5 μέτρο μεγαλύτερο από το τραπέζι σε κάθε κατεύθυνση. Tip: Να θυμάστε πως το κέντρο του χαλιού θα είναι καλυμμένο από το τραπέζι και τις καρέκλες, έτσι θα είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα χαλί που το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου είναι στην άκρη του.
         Για το υπνοδωμάτιο μπορείτε να τοποθετήσετε το χαλί σας, κάτω από το κρεβάτι. Καλό θα ήταν το χαλί να πλαισιώνει τα κομοδίνα και να μην είναι κάτω από αυτά. Με τον παραπάνω τρόπο, θα νιώθετε το χαλί να σας αγκαλιάζει όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε ένα σετ κρεβατοκάμαρας, τοποθετώντας 2 μικρότερα χαλιά σε κάθε πλευρά του κρεβατιού και ένα μεγαλύτερο στο κάτω μέρος του. Με την παραπάνω λύση, προσδίδετε πλούσια αίσθηση, αποκτώντας παράλληλα μεγαλύτερη πρακτική αξία.
 
Για τα Λευκά Είδη
         Mπορεί να ακουστεί υπερβολή, όμως καλό είναι να αλλάζουμε τα σεντόνια και τις παπλωματοθήκες μας κάθε εβδομάδα. Τα είδη αυτά έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα και το πρόσωπό μας, οπότε καλό είναι να είναι πάντα καθαρά. Αν μπορούμε να καθιερώσουμε μέσα στο σπίτι την κρεβατοκάμαρα ως ένα δωμάτιο, στο οποίο δεν μπαίνουμε με παπούτσια, και το κρεβάτι ως μέρος, όπου δεν ξαπλώνουμε με τα ρούχα μας, τότε μπορούμε να αλλάζουμε τα σεντόνια και τις παπλωματοθήκες κάθε δεκαπέντε μέρες, αφού αυτά δεν θα έρχονται σε επαφή με τη σκόνη απέξω. Το πάπλωμα, εφόσον είναι καλυμμένο με παπλωματοθήκη και άρα δεν ακουμπάει στο σώμα μας ούτε γεμίζει σκόνη, μπορούμε να το πλένουμε στο τέλος του χειμώνα, πριν το αποθηκεύσουμε στην ειδική αεροστεγή του σακούλα. Αν μένουμε σε μέρος με καθαρό αέρα, μπορούμε όταν αλλάζουμε σεντόνια να το αερίζουμε για λίγο στο μπαλκόνι.
         Εξίσου συχνά πρέπει να αλλάζουμε και τις πετσέτες. Οι πετσέτες, που είναι κρεμασμένες στο μπάνιο, μαζεύουν σκόνη, υγρασία και νεκρά κύτταρα, οπότε χρειάζονται τακτικό πλύσιμο κάθε μία εβδομάδα. Αλλιώς δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να καθαρίζουμε το σώμα, τα χέρια ή ακόμα χειρότερα το πρόσωπό μας σε μια επιφάνεια που δεν είναι η ίδια καθαρή. Τις μέρες που χρησιμοποιούμε τις υπάρχουσες πετσέτες είναι πολύ σημαντικό να τις έχουμε κρεμασμένες σε κάποιο σημείο που μπορούν να στεγνώνουν καλά, για να αποβάλλουν την υγρασία.
         Ζήτημα υγιεινής τίθεται και με τις κουβέρτες, ειδικά αν είναι μάλλινες, οπότε συγκεντρώνουν πολλή σκόνη στις ίνες τους. Αν τις ακουμπάμε απευθείας στο σώμα μας, τότε πρέπει κάθε μία εβδομάδα ή δεκαπέντε μέρες να τις πλένουμε στο πλυντήριο. Αν, όμως, τις χρησιμοποιούμε όπως οι περισσότεροι είτε ως ριχτάρια στον καναπέ είτε ως καλύμματα πάνω από τα ρούχα μας για τα κρύα απογεύματα μπροστά στην τηλεόραση, τότε μπορούμε να τις πλένουμε κάθε έναν με δύο μήνες. Ωστόσο, τόσο τα ριχτάρια όσο και τις κουβέρτες πρέπει να τα τινάζουμε τακτικά, ενώ καλό είναι να προτιμούμε υφάσματα που δεν κρατάνε τη σκόνη με το στατικό ηλεκτρισμό.
Επάνω
Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις
Κατάλαβα!