Κλείσιμο
Ο λογαριασμός μου
Ρυθμίσεις
Γλώσσα
2351 100 200

Η επιστήμη μίλησε! Αρώματα, Φυτά και Οργάνωση για καλύτερη διάθεση στο σπίτι!

Η επιστήμη μίλησε! Αρώματα, Φυτά και Οργάνωση για καλύτερη διάθεση στο σπίτι!

Φέτος νομίζαμε ότι όλα θα ήταν διαφορετικά. Ξεκινήσαμε με αισιοδοξία το νέο έτος, κάναμε σχέδια και όνειρα για μία πιο δημιουργική και ευχάριστη χρονιά, όπου θα μπορούμε να ταξιδεύουμε και να συναναστρεφόμαστε με τους αγαπημένους μας. Δυστυχώς, η επιδημιολογική κατάσταση δεν το επιτρέπει ακόμα. Έτσι είμαστε αναγκασμένοι να περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο σπίτι.

Ωστόσο, είτε λόγω της κατάστασης, είτε λόγω άγχους, είτε γιατί κουράστηκες να ακούς συνέχεια τα παιδιά να τσιρίζουν επειδή είναι κλεισμένα στο σπίτι, είτε γιατί μόλις ξεκίνησες δίαιτα (το συνηθισμένο καθεστώς μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων) είτε γιατί βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια, όταν μπαίνεις στο σπίτι σου αισθάνεσαι μία θλίψη και μία δυσαρέσκεια.

Λοιπόν, σκεφτήκατε ποτέ ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σπίτι που ενισχύει την υγεία και την ευτυχία σας.

Δεν χρειάζεται να διαβάσετε την «Οικογενειακή Ευτυχία» του Τολστόι ούτε το «How to create a home that boosts your health and happiness» της Βικτώρια Χάρρισον για να αναγνωρίσετε τα οφέλη ενός τακτοποιημένου και φωτεινού σπιτιού με έναν όμορφο κήπο ή ένα προσεγμένο μπαλκόνι.

Χρειάζονται απλά πράγματα για να μεταμορφώσετε το σπίτι σας σε ένα όμορφο μέρος, που θα σας ελκύει να περάσετε χρόνο εκεί. Βασικές προϋποθέσεις είναι ο χώρος να μυρίζει όμορφα, να είναι οργανωμένος και διακοσμημένος με φυτά! Πιο αναλυτικά:

Γεμίστε το σπίτι σας με λουλούδια, παχύφυτα ή με εκείνα τα φυτά που σας έφεραν οι καλεσμένοι σας και ποτέ δεν τα είχατε σε εκτίμηση. Η κηπουρική στο σπίτι μπορεί να γίνει η καθημερινή σας πηγή ευτυχίας. Τα οφέλη της κηπουρικής επιβεβαιώνονται και από την επιστήμη. Είδη όπως η αλόη βέρα, η ζέρμπερα και ο κρίνος απελευθερώνουν οξυγόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, καθαρίζοντας τον αέρα. Αυτό σίγουρα θα σας εξασφαλίσει μία ευχάριστη και αναζωογονητική ατμόσφαιρα. Επιπλέον, μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι 30 λεπτά ενασχόλησης με την κηπουρική θα μπορούσαν να κάψουν τόσες θερμίδες όσες 30 λεπτά άρσης βαρών ή τζόκινγκ. Επομένως, εσείς που έχετε κήπο πιάστε το τσαπί και ξεκινήστε να φυτεύετε!

Η ακαταστασία σας προκαλεί άγχος, όμως πάντα επικαλείστε ως δικαιολογία την έλλειψη αποθηκευτικού χώρου; Σταματήστε να δικαιολογείτε τον εαυτό σας! Χαρίστε τα ρούχα, τα παιχνίδια και τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη! Τοποθετήστε κουτιά και καλάθια αποθήκευσης σε κάθε χώρο! Επιλέξτε λειτουργικά έπιπλα με κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους! Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ένα χαοτικό περιβάλλον αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα. Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπιστώθηκε ότι η διαμονή σε ένα σπίτι ακατάστατο και υπερφορτωμένο, μας κάνει να αισθανόμαστε πιο κουρασμένοι και θλιμμένοι. Τέλος, μία μελέτη από το British Journal of Sports Medicine απέδειξε ότι 20 λεπτά καθαρισμού του σπιτιού, ακόμα και μία φορά την εβδομάδα, αρκούν για να αισθανόμαστε λιγότερο ανήσυχοι και αγχωμένοι.

Η τελική άλλα εξίσου σημαντική πινελιά για να κάνετε το χώρο σας ακόμα πιο ευχάριστο είναι τα όμορφα αρώματα. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο μέσω της νευροεπιστήμης, ότι ένα άρωμα επιδρά στην ανθρώπινη ψυχολογία και μπορεί να συνδεθεί με τις αναμνήσεις μας! Δεν υπάρχει γενικός κανόνας στο πιο άρωμα είναι το ιδανικό για να αισθάνεστε χαρούμενοι, καθώς αυτό έχει να κάνει και με υποκειμενικά κριτήρια ή και βιώματα. Καλό είναι πάντως να προτιμήσετε γλυκά και ανάλαφρα αρώματα για τους κοινόχρηστους χώρους, χαλαρωτικά για τα υπνοδωμάτια και λουλουδάτα για το μπάνιο. Γεμίστε το σπίτι σας με αρωματικά χώρου, ποτ πουρί ή αρωματικά κεριά και αφεθείτε στη γλυκιά ευωδία τους!

Τελευταία Άρθρα