Κλείσιμο
Ο λογαριασμός μου
Ρυθμίσεις
Γλώσσα
2351 100 200

Οδηγός για την επιλογή του κατάλληλου λαμπτήρα

Οδηγός για την επιλογή του κατάλληλου λαμπτήρα

Η αγορά ενός λαμπτήρα είναι κάτι που όλοι έχουμε κληθεί να πραγματοποιήσουμε και σχεδόν όλοι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία μεγάλη γκάμα λαμπτήρων, διαφόρων τύπων και watt, οι οποίοι έχουν στη συσκευασία διάφορα άγνωστα σύμβολα, που δεν ξέρουμε τι σημαίνουν. Έτσι επιλέγουμε τυχαία κάποιον λαμπτήρα από τους πολλούς, καταλήγοντας πολλές φορές να κάνουμε τη λάθος επιλογή ή έστω να μην κάνουμε την καλύτερη και να μην είμαστε ευχαριστημένοι ούτε από το αισθητικό αποτέλεσμα αλλά ούτε και από τον λογαριασμό του ρεύματος!

Το designdrops σας δημιούργησε για εσάς έναν απλό οδηγό, ο οποίο περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες, για να καταλήξετε στην επιλογή του κατάλληλου λαμπτήρα.

Κάλυκας Λαμπτήρα:

Ο κάλυκας είναι η βάση του λαμπτήρα μέσω της οποίας συνδέεται στο φωτιστικό για να λαμβάνει την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία του. Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να τσεκάρετε είναι τι είδους κάλυκα απαιτεί το ντουί του φωτιστικού σας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κάλυκα, εκ των οποίων ο πιο συνηθισμένος είναι ο «βιδωτός». Εφευρέτης του ήταν ο Έντισον, από τον οποίο πήρε και το σύμβολό «Ε». Οι πιο συνηθισμένοι βιδωτοί κάλυκες είναι ο Ε14 (μικρός βιδωτός) και ο Ε27 (κανονικός βιδωτός), όπου Ε= Έντισον και 14 ή 27= τα χιλιοστά της διαμέτρου του.

Επίσης, πολύ διαδεδομένοι είναι και οι κάλυκες bayonet, που χαρακτηρίζονται με το γράμμα Β ή ΒC και τη διάμετρο της βάσης σε χιλιοστά, π.χ. Β15 (μικρός bayonet) B22 (κανονικός bayonet).

Τέλος, ένας ακόμη συνήθης κάλυκας είναι ο δίπινος ή τετράπινος, ο οποίος χαρακτηρίζεται με το γράμμα G και την απόσταση σε χιλιοστά ανάμεσα από τα δύο pin (σιδεράκια). Οι GU10, GU5.3, G9 και G4 είναι οι πιο διαδεδομένοι.

 

Σχήμα Λαμπτήρα:

Πλέον μπορεί κανείς να βρει λαμπτήρες σε διάφορα σχήματα, όμως οι πιο κλασικοί είναι ο γλόμπος, ο σφαιρικός, το κερί, ο γραμμικός, ο ανακλαστήρας και ο λαμπτήρας σποτ. Φυσικά, σε όλα αυτά τα σχήματα θα βρείτε διάφορα μεγέθη, παραλλαγές του κλασικού αλλά και διάφορα χρώματα, π.χ. λευκό, διαφανές, κεχριμπαρένιο κ.α.

Τεχνολογία Λαμπτήρα:

Η τεχνολογία ενός λαμπτήρα είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δώσετε αρκετή βαρύτητα, καθώς όσο πιο προηγμένος είναι τεχνολογικά τόσο πιο πολλά προτερήματα έχει να σας προσφέρει. Οι λαμπτήρες χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες με βάση την τεχνολογία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες λιγότερο διαδεδομένες ή συμφέρουσες.

1. Λαμπτήρες Πυρακτώσεως: Από το 2013 έχουν καταργηθεί καθώς καταναλώνουν πολλή ενέργεια, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους λόγους της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη. Έχουν μικρή ενεργειακή απόδοση με μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση.

2. Λαμπτήρες Φθορισμού (CFL): Είναι συμπαγείς λαμπτήρες στους οποίους το φως παράγεται μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας που παράγουν οι CLF, η οποία εν συνεχεία απορροφάται από τα τοιχώματα της λάμπας. Καταναλώνουν 60%-80% λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως και έχουν μεγαλύτερη απόδοση. Με διάρκεια ζωής 6.000-15.000 ώρες και με μέση απόδοση 60-75 Lumen/Watt.

3. Λαμπτήρες LED: Πρόκειται για υψηλή ποιότητα φωτός και προηγμένη τεχνολογία λαμπτήρων που παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τους προγενέστερους τύπους. Κατασκευάζονται από ειδικό μείγμα κρυστάλλων πυριτίου και το φως παράγεται όταν το ελάχιστο ηλεκτρονικό ρεύμα περάσει μέσω ηλεκτρονικού κυκλώματος. Έχουν διάρκεια ζωής 30.000-100.000 ώρες και απόδοση από 10-120 lumen/watt. Οι λάμπες LED μπορεί να είναι πιο ακριβές από τις υπόλοιπες όμως μακροπρόθεσμα σας συμφέρουν οικονομικά, καθώς καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από τους άλλους «ξεφουσκώνοντας» τους λογαριασμούς ρεύματος. Παράγουν πολύ μικρότερη θερμότητα από τους υπόλοιπους.

Τέλος, ένα μεγάλο πλεονέκτημα των LED λαμπτήρων είναι ότι εξοικονομούν ενέργεια, που σημαίνει ότι μειώνεται η παράγωγη ενέργειας. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα τη μικρότερη κατανάλωση των φυσικών πόρων του πλανήτη, τη μείωση των αποβλήτων από την παραγωγή ρεύματος, αλλά και τη μείωση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη που επηρεάζεται από την παράγωγη ρεύματος, αλλά και από τη θερμότητα που εκπέμπουν οι λαμπτήρες.

Watt ή Lumen;

Όταν αγοράζουμε ένα λαμπτήρα τον επιλέγουμε με βάση τα watts γιατί πιστεύουμε ότι όσο πιο πολλά watts τόσο μεγαλύτερη και η φωτεινότητα. Αυτό όμως δεν ισχύει, καθώς για να επιλέξουμε το πόσο φως θα εκπέμπει ο λαμπτήρας μας δεν πρέπει να κοιτάμε τα watts αλλά τα lumens. Τα watts δηλώνουν την ισχύ, δηλαδή την ενέργεια που καταναλώνει ο λαμπτήρας, ενώ τα lumens είναι η πραγματική μονάδα μέτρησης της έντασης του φωτισμού μίας λάμπας. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των lumens τόσο πιο πλούσιο είναι και το φως του λαμπτήρα.

Θερμότητα Φωτισμού-Kelvin:

Οι LED λαμπτήρες μπορούν να ικανοποιήσουν ένα εντυπωσιακό εύρος χρώματος φωτισμού (κόκκινο, μπλε, μοβ, λευκό, κίτρινο κ.α.). Συνήθως επιλέγουμε τους λαμπτήρες με λευκό φως, το γνωρίζατε όμως ότι ακόμα και το λευκό φως έχει διαβαθμίσεις οι οποίες αποτυπώνονται με τα Kelvin; Τα πιο συνηθισμένα λευκά χρώματα των led λαμπτήρων είναι το θερμό (warm), το φυσικό (natural) και το ψυχρό (cool). Από 2.700-3.500 ºK είναι το θερμό φως (ελαφρώς κιτρινωπό), από 3.500-4.500 ºK είναι το φυσικό φως ή φως ημέρας και από 4.500-6.500 ºK ή και πιο πάνω είναι το ψυχρό φως. Η θερμότητα του φωτισμού είναι μία προσωπική επιλογή του καθένα, ανάλογα με τα γούστα ή τις ανάγκες του. Συνήθως ο θερμός φωτισμός επιλέγεται για το σπίτι, αφού δημιουργεί πιο χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Ο φυσικός φωτισμός προτιμάται σε χώρους εργασίας, γιατί δεν κουράζει τα μάτια ή σε περιβάλλοντα που δεν πρέπει να αλλοιωθούν τα χρώματα από το φως, π.χ. δοκιμαστήρια ή εκθέσεις ζωγραφικής. Τέλος, ο ψυχρός φωτισμός είναι απαραίτητος σε χώρους που χρειάζονται πλούσιο και έντονο φως, όπως είναι οι επαγγελματικοί χώροι, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα νοσοκομεία κ.α.

Συμπερασματικά, βλέπουμε πως η επιλογή του κατάλληλου λαμπτήρα για κάθε χώρο πρέπει να γίνεται με υποκειμενικά αλλά και αντικειμενικά κριτήρια. Επιλέξτε ανάλογα με το γούστο ή τις ανάγκες σας την ένταση και τη θερμοκρασία του φωτός, όμως προτιμήστε τους led λαμπτήρες για να επωφεληθείτε από τις μικρότερες οικονομικές και περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.

Επισκεφθείτε την τεράστια συλλογή του designdrops με λαμπτήρες παντός τύπου, χρώματος και στυλ και επωφεληθείτε από την άριστη σχέση ποιότητας και τιμής!

Τελευταία Άρθρα