Κλείσιμο
Ο λογαριασμός μου
Ρυθμίσεις
Γλώσσα
2351 100 200

Πώς Καθαρίζουμε - Πλένουμε Τις Κουρτίνες

Πώς Καθαρίζουμε - Πλένουμε Τις Κουρτίνες

Η κουρτίνα είναι απαραίτητο αξεσουάρ για το σπίτι, όμως δεν έχει μόνο διακοσμητικό ρόλο αλλά και λειτουργικό. Οι κουρτίνες ομορφαίνουν κάθε χώρο, ενώ παράλληλα μας προστατεύουν τόσο από τα αδιάκριτα βλέμματα όσο και από τις καιρικές συνθήκες, αποτρέποντας την άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και λειτουργώντας θερμομονωτικά.

Επιπλέον, οι κουρτίνες λειτουργούν και ως φίλτρα, αφού συγκρατούν τη σκόνη, τον καπνό, τις οσμές, την ατμοσφαιρική ρύπανση κ.α. Αυτό σημαίνει ότι οι κουρτίνες συχνά χάνουν τη φρεσκάδα τους, λερώνονται, μυρίζουν και αποτελούν αιτία εμφάνισης αλλεργικών συμπτωμάτων, αν δεν καθαρίζονται τακτικά. Οι κουρτίνες πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον 1-2 φορές τον χρόνο. Πώς; Ανάλογα με το ύφασμα της κουρτίνας και τις οδηγίες που συνιστά ο κατασκευαστής στην ετικέτα με τις οδηγίες φροντίδας.

Πλύσιμο στο πλυντήριο:

Αν το ύφασμα της κουρτίνας σας το επιτρέπει, μπορείτε να την πλύνετε στο πλυντήριο. Προσέξτε, αν η κουρτίνα σας έχει κλιπς ανάρτησης που μπορεί να «τραυματίσουν» την κουρτίνα κατά το πλύσιμο, τότε είτε πρέπει να τα αφαιρέσετε είτε να διπλώσετε όμορφα την κουρτίνα στο επάνω μέρος και στη συνέχεια να καλύψετε το σημείο με τα κλιπς με μία μαξιλαροθήκη και να τη δέσετε με ένα λαστιχάκι. Έτσι τα κλιπς θα παραμείνουν στη θέση τους χωρίς να φθείρουν την κουρτίνα σας.

Στη συνέχεια, διπλώστε απαλά την κουρτίνα και τοποθετήστε τη στο κάδο του πλυντηρίου. Μην γεμίζετε τον κάδο με πολλές κουρτίνες, καθώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τσαλακώνονται περισσότερο και να υπάρχει ο κίνδυνος να αλλοιωθούν τα χρώματά τους.

Επιλέξτε ένα ήπιο καθαριστικό και φυσικά βάλτε το αγαπημένο σας μαλακτικό ρούχων, ώστε να οι κουρτίνες σας να μοσχομυρίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην τσαλακωθούν ιδιαίτερα. Επιλέξτε ένα ήπιο πρόγραμμα με 30°C ή με κρύο νερό και αποφύγετε το στύψιμο και το στεγνωτήριο. Έτσι δεν θα κινδυνεύει ούτε το χρώμα ούτε το ύφασμα της κουρτίνας. Μόλις ολοκληρωθεί το πλύσιμο βγάλτε αμέσως την κουρτίνα από τον κάδο του πλυντηρίου, ώστε να μην τσαλακωθεί.

 

Πλύσιμο στο χέρι:

Αν η κουρτίνα σας δεν πλένεται στο πλυντήριο και συνίσταται το πλύσιμο στο χέρι, τότε αυτό που έχετε να κάνετε είναι να γεμίσετε μία λεκάνη με χλιαρό νερό και απαλό απορρυπαντικό ρούχων. Στη συνέχεια, βυθίστε την κουρτίνα στο νερό και αφήστε την να μουλιάσει για αρκετές ώρες. Ξεβγάλτε την με άφθονο κρύο ή χλιαρό νερό και στη συνέχεια ξαναγεμίστε τη λεκάνη με κρύο νερό και προσθέστε το αγαπημένο σας μαλακτικό. Βυθίστε την κουρτίνα για μισή-μία ώρα και στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό.

 

Στέγνωμα:

Είτε πλύνετε την κουρτίνα στο πλυντήριο είτε στο χέρι σίγουρα θα έχει αρκετό νερό επάνω της, αφού δεν ενδείκνυται το στύψιμο. Γι αυτό, αν η κουρτίνα σας είναι μέτριας ή υψηλής σκίασης (μέτριο-χοντρό ύφασμα) τότε τινάξτε την καλά και απλώστε τη στο σκοινί της μπουγάδας πολύ καλά, χωρίς να είναι διπλωμένη. Αφήστε τη να στεγνώσει στον αέρα, χωρίς να είναι άμεσα εκτεθειμένη στον ήλιο.

Αν η κουρτίνα σας είναι χαμηλής σκίασης, δηλαδή φτιαγμένη από λεπτό ύφασμα, τότε τινάξτε τη στο μπαλκόνι, ώστε να φύγουν τα πολλά νερά και στη συνέχεια κρεμάστε την κατευθείαν στο κουρτινόξυλο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε το σιδέρωμα, αφού λόγω του βάρους του νερού οι τσακίσεις θα ισιώσουν μόνες τους. Αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά, ώστε να στεγνώσει γρηγορότερα και να μην έχετε προβλήματα υγρασίας.

Αν έχετε στεγνωτήριο με ειδικό πρόγραμμα για κουρτίνες και η κουρτίνα σας το επιτρέπει, τότε βάλτε τη στον κάδο μόνη της και μόλις ολοκληρωθεί το στέγνωμα αφαιρέστε την αμέσως από τον κάδο.

 

Σιδέρωμα:

Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές είναι πολύ πιθανόν να γλιτώσετε το χρονοβόρο σιδέρωμα της κουρτίνας σας. Υπάρχουν όμως και μερικά υφάσματα που είναι αδύνατον να αποφύγουν το σιδέρωμα, καθώς τσαλακώνουν εύκολα και δεν «στρώνουν» με τα παραπάνω tips. Σ΄ αυτήν την περίπτωση πρέπει να τη σιδερώσετε σύμφωνα με τις οδηγίες που συνιστά ο κατασκευαστής.

Αν δεν έχετε οδηγίες, τότε ξεκινήστε με τη χαμηλότερη θερμοκρασία και με πρόγραμμα ατμού και δείτε ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία για το συγκεκριμένο ύφασμα ανεβάζοντας σταδιακά τη θερμοκρασία.

Αν έχετε πρέσα σιδερώματος ατμού θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο. Αν η κουρτίνα σας δεν είναι πολύ τσαλακωμένη, τότε μπορείτε να τη σιδερώσετε όπως είναι κρεμασμένη στο κουρτινόξυλο με ένα κάθετο σίδερο. Πανεύκολα, γρήγορα και απλά!

Προσοχή αν η κουρτίνα σας απαιτεί επαγγελματικό καθάρισμα, τότε μην κάνετε τον κόπο να την πλύνετε μόνοι σας. Οι ειδικοί στα καθαριστήρια ξέρουν καλύτερα πώς να χειριστούν ένα δύσκολο και συχνά ακριβό ύφασμα κουρτίνας.

 

Tips για φρεσκάρισμα της κουρτίνας!

Επειδή το πλύσιμο της κουρτίνας δεν είναι εύκολη υπόθεση και συνιστάται 1-2 φορές το χρόνο σας προτείνουμε να ξεσκονίζετε την κουρτίνα σας με ένα φτερό ή με ένα βρεγμένο πανάκι μικροϊνών μία φορά την εβδομάδα. 

Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα διάλυμα με νερό και λίγο από το αγαπημένο σας μαλακτικό και να το τοποθετήσετε σε ένα δοχείο ψεκαστήρα και να ψεκάζετε την κουρτίνα μία φορά την εβδομάδα ώστε να μοσχομυρίζει σαν να βγήκε μόλις από το πλυντήριο. Προσοχή, να διαβάζετε πρώτα τις ετικέτες με τις οδηγίες φροντίδας καθώς υπάρχουν υφάσματα που απαιτούν μόνο στεγνό καθάρισμα και μπορεί να φθαρούν από κάτι τέτοιο. 

Περιηγηθείτε στην εκλεκτή συλλογή μας και ανακαλύψτε μία υπέροχη συλλογή κουρτινών για το σαλόνι, το υπνοδωμάτιο, την κουζίνα, το παιδικό δωμάτιο αλλά και για το γραφείο σας! 

Τελευταία Άρθρα