Κλείσιμο
Ο λογαριασμός μου
Ρυθμίσεις
Γλώσσα
2351 100 200

Η «ψυχολογία»των χρωμάτων…

 Η «ψυχολογία»των χρωμάτων…
 Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι το κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει κάποιο συναίσθημα, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Γνωρίζατε ότι κάθε χρώμα επηρεάζει διαφορετικά την ψυχολογία μας και μπορεί να προκαλέσει συγκεκριμένα συναισθήματα; Κι όμως, ισχύει! Πρόκειται για την τέχνη της χρωματοθεραπείας, η οποία αποτελεί σημαντικό σύμβουλο για τους designers αλλά και για τις εταιρείες marketing, αφού επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο χρώμα για το προϊόν τους μπορούν να επηρεάσουν ανάλογα τον καταναλωτή.


Είναι, επομένως, καλό να γνωρίζουμε τις επιδράσεις του κάθε χρώματος στην ψυχολογία μας, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα προσθέσουμε το κατάλληλο χρώμα στον κατάλληλο χώρο. Επίσης, μπορούμε να καταλάβουμε πως αισθάνεται κάποιος που φοράει ή επιλέγει το συγκεκριμένο χρώμα συχνά και ποιο συναίσθημα προκαλεί αυτό (εκουσίως ή ακουσίως) στον συνομιλητή του.

κόκκινο χρώμα

Κόκκινο

Ας ξεκινήσουμε δυναμικά με ένα χρώμα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πάθος, τη σεξουαλικότητα, τον έρωτα και την επαναστατικότητα. Πρόκειται για ένα χρώμα που διεγείρει όλες τις αισθήσεις και διευκολύνει την έκφραση των συναισθημάτων. Το κόκκινο χρώμα προκαλεί ζωηρότητα, αναζωογονεί και χαρίζει δύναμη, όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συχνά ή σε μεγάλες επιφάνειες επειδή κουράζει. Αν το κόκκινο είναι το αγαπημένο σου χρώμα, τότε είσαι ένας εξωστρεφής και δυναμικός άνθρωπος, που θέλει να ξεχωρίζει και έχει έντονες συναισθηματικές εναλλαγές. Σύμφωνα με έρευνες αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μας κάνει πιο ενεργητικούς. Καλό είναι να το προτιμήσεις στους χώρους με κίνηση, όπως το χολ, η κουζίνα ή το γυμναστήριο και να το αποφύγεις σε χώρους χαλάρωσης.
 
κίτρινο χρώμα

 

Κίτρινο

 

Το κίτρινο χρώμα δείχνει ζωντάνια, ενεργητικότητα, σοφία, έντονη διαισθητική αντίληψη, διανόηση και απελευθέρωση από τα πάθη. Είναι το χρώμα της χαράς και της νιότης και επιλέγετε συχνά σε επαγγελματικούς χώρους, αφού στις πιο απαλές αποχρώσεις του ξεκουράζει και διατηρεί το μυαλό καθαρό, χωρίς όμως να χάνεται η ενεργητικότητα του ατόμου. Λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό, γι αυτό τοποθετήστε διακοσμητικές πινελιές με κίτρινο χρώμα ή όταν ξυπνάτε κάπως «στραβά» φορέστε μία κίτρινη μπλούζα και θα δείτε την ψυχολογία σας να αλλάζει. Όσοι αποφεύγουν το κίτρινο είναι υπέρμαχοι της λογικής και κάπως απαισιόδοξοι, αφού απογοητεύονται εύκολα.

πορτοκαλί χρώμα

Πορτοκαλί

Είναι ένα θερμό χρώμα που προκύπτει από την ένωση κίτρινου και κόκκινου, επομένως ισορροπεί και απελευθερώνει. Είναι το χρώμα της πολυτέλειας, της ευτυχίας, της κοινωνικότητας, της υπερηφάνειας και της ανεξαρτησίας. Χαρίζει ζεστασιά, δημιουργεί ευχάριστη ατμόσφαιρα, διώχνει τη θλίψη και λειτουργεί ως χαλαρωτικό, επομένως είναι ιδανικό για κάθε χώρο της οικίας σας. Σύμφωνα με έρευνες το πορτοκαλί χρώμα αυξάνει τις πωλήσεις, αφού χαλαρώνει τον καταναλωτή και του προκαλεί το αίσθημα της εμπιστοσύνης.

μπλε χρώμα

Μπλε

Είναι το χρώμα της ηρεμίας, της γαλήνης αλλά και της μελαγχολίας, γι αυτό είναι καλό να το προτιμάτε σε χώρους χαλάρωσης, όμως να το συνδυάζετε με κόκκινες διακοσμητικές πινελιές για να δημιουργηθεί ένα αρμονικό αισθητικό αποτέλεσμα. Επιλέγεται από ανθρώπους που θέλουν να εκφράσουν σοβαρότητα, γνώση, εξουσία και εντιμότητα.

θαλασσί γαλάζιο χρώμα

Θαλασσί/Γαλάζιο

Διακρίνεται για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες και για την ικανότητα να κατευνάζει τα πάθη, δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που επιλέγεται σε χώρους που πρέπει να επικρατεί ηρεμία (π.χ. νοσοκομεία, ψυχιατρεία, φυλακές). Το γαλάζιο είναι το χρώμα της αλήθειας, της γαλήνης, της ελπίδας και ενισχύει την αφοσίωση, τη μεγαλοψυχία και την πίστη στη φιλία. Είναι ιδανική επιλογή για το παιδικό δωμάτιο, για την κρεβατοκάμαρα ή για την κουζίνα, όμως πρέπει να συνδυαστεί με διακοσμητικά έντονων αποχρώσεων, γιατί αλλιώς μπορεί να δημιουργηθεί μονοτονία και να προκαλέσει καταθλιπτικά συναισθήματα.

πράσινο χρώμα

Πράσινο

Είναι ένα ουδέτερο χρώμα που εκφράζει τη νιότη, την ελπίδα, τη χαρά, τη γονιμότητα και την ωριμότητα. Συμβολίζει την ειρήνη, την ευημερία, τη συναδελφικότητα και τη συνεργασία, επομένως είναι εξαιρετική επιλογή για τον επαγγελματικό σας χώρο. Τοποθετήστε πολυθρόνες  και καναπέδες με πράσινο χρώμα, επιλέξτε κουρτίνες ή χαλιά με πράσινες αποχρώσεις ή προτιμήστε φυσικά φυτά.  Πρόκειται για ένα χρώμα που μπορεί να λειτουργήσει ως «φάρμακο» σε άτομα με σωματική ή διανοητική κούραση, άρα είναι κατάλληλο και για το υπνοδωμάτιο. Αποφεύγεται από ανθρώπους που προτιμούν την ανεξαρτησία και δεν αφοσιώνονται εύκολα σε άλλα άτομα και στην οικογενειακή ζωή. Στις ανοιχτές αποχρώσεις εκφράζει την ειλικρίνεια και την ευαισθησία σε θέματα ηθικής, ενώ στις σκούρες αποχρώσεις δηλώνει κύρος, δύναμη και ενθαρρύνει τον εγωισμό και τη ζήλια. Σύμφωνα με το Feng Shui το πράσινο προσελκύει το χρήμα.

 
καφέ χρώμα

Καφέ


Είναι το χρώμα της σταθερότητας, της πρακτικότητας και της απλότητας. Δηλώνει την επιχειρηματική ικανότητα και την εξυπνάδα για την απόκτηση χρημάτων. Επιλέγοντας ένα χαλί με καφετιές αποχρώσεις ή ξύλινα έπιπλα δημιουργείτε έναν χώρο ζεστό και φιλόξενο που αποπνέει σταθερότητα, ισορροπία, άνεση και κάνει τους ανθρώπους να μιλούν ελεύθερα.

μοβ χρώμα

Μοβ


Εκδηλώνει την πνευματικότητα, τον εσωτερισμό, το μυστήριο, τα αγαθά κίνητρα και την ηρεμία. Αυξάνει την παραγωγικότητα, ενθαρρύνει τον αυτοέλεγχο και ξεκαθαρίζει τα καταπιεσμένα συναισθήματα και τις φοβίες. Σύμφωνα με έρευνες οι πιο ανοιχτές αποχρώσεις διεγείρουν το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου και ενεργοποιούν τη φαντασία και τη διαίσθηση.

ροζ χρώμα

Ροζ


Παιδικότητα, τρυφερότητα, αθωότητα… αυτές είναι οι λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό βλέποντας αυτό το χρώμα. Συμβολίζει την ηρεμία, την ισορροπία, χαλαρώνει τους μύες και κατευνάζει τα πνεύματα. Είναι το ιδανικότερο χρώμα για τους χώρους που θέλετε να χαλαρώνετε. Επιλέξτε, λοιπόν, σεντόνιαπαπλώματα ή ριχτάρια με ροζ αποχρώσεις και εξασφαλίστε στον εαυτό σας ένα σύγχρονο περιβάλλον διαβίωσης με χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Προσοχή, μην το παρακάνετε γιατί η υπερβολική χρήση του ροζ μπορεί να κάνει το χώρο σας άτονο, αδιάφορο και κουραστικό για τα μάτια. Το ροζ αποφεύγεται από ανθρώπους που δυσκολεύονται να εκφράσουν συναισθήματα τρυφερότητας και αγάπης.

λευκό άσπρο χρώμα

Λευκό

 

Είναι το χρώμα της αρμονίας, αφού αποτελείται από όλα τα χρώματα της ίριδας. Πρόκειται για το χρώμα της αθωότητας, της αγνότητας, της απλότητας, της τελειότητας, της αλήθειας και της τιμιότητας. Ευνοεί τη συμβίωση και την αγάπη, ενώ είναι μία καλή επιλογή για νέα ξεκινήματα. Επιλέγοντας το λευκό ως βασικό χρώμα της διακόσμησής σας θα δείτε ότι αυτόματα ο χώρος σας θα δείξει πιο μεγάλος, πιο φωτεινός και πιο ευχάριστος. Το λευκό χρώμα αποφεύγεται από τους ρεαλιστές, τους εγωιστές και τους ισχυρογνώμονες.

μαύρο χρώμα

Μαύρο


Αυτό το χρώμα έχει μόνο αρνητικές εκδηλώσεις, παρόλα αυτά είναι ιδιαιτέρως αγαπητό, γιατί συνδυάζοντάς το με άλλα χρώματα μπορεί να εξασφαλίσει την απόλυτη ισορροπία. Συμβολίζει το κενό, το κακό, το πένθος, την καταστροφή, τη θλίψη, την κατάθλιψη, τη μοναχικότητα και την παραίτηση. Πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή κάτω από την επήρεια του μαύρου χρώματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα, γιατί πιστεύεται ότι προκαλεί σωματική και ψυχική εξάντληση, απορροφώντας τη δύναμη και την ενέργεια του ατόμου. Το μαύρο είναι ιδιαιτέρως αγαπητό στους μυστικοπαθείς ή σε εκείνους που προτιμούν το μυστήριο στη ζωή τους.

γκρι χρώμα

Γκρι


Είναι το χρώμα της συμβατικότητας, της ψυχρότητας, της διακριτικότητας αλλά και της αδιαφορίας. Θεωρείται ένα ουδέτερο χρώμα το οποίο αν συνδυαστεί με πιο ζωηρά χρώματα μπορεί να δημιουργήσει την απόλυτη αρμονία και να εξασφαλίσει στο χώρο σας φινέτσα και καλαισθησία. Το γκρι αποτελεί ιδανική επιλογή για το υπνοδωμάτιο, γι αυτό επιλέξτε σεντόνια, παπλώματα και χαλιά σε γκρίζες αποχρώσεις.
 
Και αν θέλετε να δημιουργήσετε τους πιο αρμονικούς χρωματικούς συνδυασμούς στο χώρο σας, τότε να θυμάστε ότι «όλα τα χρώματα είναι φίλοι των γειτόνων τους και εραστές των αντιθέτων τους».
 
Τελευταία Άρθρα