Κλείσιμο
Ο λογαριασμός μου
Ρυθμίσεις
Γλώσσα
2351 100 200

Bûche de Noël: Συνταγή για το Νοστιμότερο Χριστουγεννιάτικο Γλυκό!

Bûche de Noël: Συνταγή για το Νοστιμότερο Χριστουγεννιάτικο Γλυκό!

Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα είναι δύο χριστουγεννιάτικα γλυκά, που λατρεύουν οι Έλληνες και θα τα βρεις οπουδήποτε κατά την περίοδο των γιορτών. Εάν, όμως, έχετε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια και θέλετε να κάνετε τη διαφορά αυτά τα Χριστούγεννα, το designdrops θα σας δώσει τη χριστουγεννιάτικη συνταγή για το γλυκό Buche de Noel, μία δημιουργία που θα κάνει τους επισκέπτες σας να γλείφουν τα δάχτυλά τους!

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο σοκολατένιο χριστουγεννιάτικο γλυκό τύπου κορμός με παντεσπάνι και ελαφρώς γλυκαντική γέμιση κρέμας και μασκαρπόνε. Είναι καλυμμένο με γλάσο σοκολάτας και μοιάζει με κομμένο κούτσουρο. Το γλυκό αυτό θεωρείται πως φέρνει καλή τύχη και είναι εξαιρετικά διαδεδομένο σε χώρες, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και ο Καναδάς, ενώ για κάποιες από αυτές είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό τους. Αυτά τα Χριστούγεννα ήρθε η ώρα να εντυπωσιάσει και στην Ελλάδα, κατασκευασμένο από τα χεράκια σας!

Buche de Noel χριστουγεννιάτικος κορμός γλυκό

Υλικά

Για το Κέικ:

  • 5 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλιτζάνι (99 g) κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 φλιτζάνι (60 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1/3 φλιτζάνι (28 γρ.) κακάο Ολλανδίας.
  • 3 κουταλιές της σούπας (21 g) άμυλο καλαμποκιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εσπρέσο σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 φλιτζάνι (50 g) φυτικό λάδι
  • 6 κουταλιές της σούπας (85 g) βουτυρόγαλα*

*Εάν δε βρείτε στην αγορά το συγκεκριμένο υλικό μπορείτε να το παρασκευάσετε με διάφορους εύκολους τρόπους, με έναν από αυτούς να είναι η προσθήκη μίας κουταλιάς ξυδιού σε ένα ποτήρι γάλα. 

Για την Επικάλυψη:

  • 1 φλιτζάνι (170 γρ.) ημίγλυκες ψιλοκομμένες γκοφρέτες σοκολάτας 
  • 3/4 φλιτζανιού (170 γρ.) κρέμα γάλακτος
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
  • 6 κουταλιές της σούπας (85 g) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη Γέμιση:

  • 1 φλιτζάνι (227 g) κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλάκια του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουταλιές της σούπας (17 g) κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού Corn flour
  • 3/4 φλιτζανιού (170 γρ.) τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C. Όσο ο φούρνος προθερμαίνεται εσείς φορέστε τη χριστουγεννιάτικη ποδιά σας για να μπείτε στο κλίμα των ημερών! Σε ένα ταψί τοποθετήστε μία λαδόκολλα και λαδώστε.

Για να ξεκινήσετε την επικάλυψη:

Τοποθετήστε τη σοκολάτα σε ένα μπολ. Πρέπει να ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα ή στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να αρχίσει να αχνίζει. Περιχύνουμε τη σοκολάτα, αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως. Αφήστε αυτή την γκανάζ στην άκρη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου ενώ φτιάχνετε το κέικ.

ανακάτεμα συστατικών αυγά αναδευτήρας

Για να φτιάξετε το κέικ:

1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και μετά χτυπήστε τη ζάχαρη με το αλάτι και τη βανίλια. Ανακινήστε μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο και το σύρμα να αφήσει ίχνη στο μπολ. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 3 λεπτά.

2. Ενώ χτυπάτε τα αυγά, προσθέστε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, το καλαμποκάλευρο, τη σκόνη εσπρέσο (αν χρησιμοποιήσετε) και το μπέικιν πάουντερ. Όταν το μείγμα των αυγών είναι έτοιμο, προσθέστε το ένα τρίτο των συστατικών μέσα στα αυγά και συνεχίστε το απαλό χτύπημα. Επαναλάβετε άλλες δύο φορές μέχρι να προσθέσετε όλη την ποσότητα των υλικών. 

3. Χτυπήστε μαζί το λάδι και το βουτυρόγαλα και ρίξτε το μείγμα, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν.

4. Ρίξτε το μείγμα αυγών στο ταψί, αφού λιπάνετε ελαφρά την επιφάνειά του. Ψήστε το κέικ για 10 έως 12 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το πάνω μέρος και να επανέρχεται όταν το πιέζετε ελαφρά. 

5. Βγάλτε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει στο ταψί για 2 λεπτά. Χρησιμοποιήστε τη λαδόκολλα κάτω από τη στρώση για να τυλίξτε χαλαρά το κέικ από τη μακριά πλευρά. Τοποθετήστε το σε μια πιατέλα και αφήστε το να κρυώσει εντελώς, καθώς είναι τυλιγμένο.

ανακάτεμα γκανάζ σοκολάτας μίξερ

Για να φτιάξετε τη γέμιση: 

1. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές. Ανακατέψτε μαζί τη βανίλια, μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και το corn flour και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν κρέμα.

2. Προσθέστε μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη στο μασκαρπόνε και ανακατέψτε τη στη σαντιγί με το χέρι, χρησιμοποιώντας ένα σύρμα, απλώσετε το 1/4 φλιτζάνι από το μείγμα μασκαρπόνε κάθε φορά. 

3. Για να ολοκληρώσετε την επικάλυψη: Μόλις κρυώσει η γκανάζ σοκολάτας σε θερμοκρασία δωματίου, τοποθετήστε τη σε ένα μπολ και προσθέστε το αλάτι και τη βανίλια. Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό μίξερ για να χτυπήσετε την γκανάζ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέστε σιγά σιγά το βούτυρο. Μόλις προστεθεί όλο το βούτυρο, αυξήστε την ταχύτητα και χτυπήστε μέχρι να φουσκώσει.

ζάχαρη άχνη σε γλυκά

Για το στήσιμο:

1. Ξετυλίξτε το κρύο κέικ και απλώστε τη γέμιση μέσα, αφήνοντας μέρος μιας μακριάς άκρης ακάλυπτο (καθώς τυλίγετε το κέικ, η γέμιση θα σπρώχνεται και θα καλύψει αυτό το μέρος). Τυλίξτε απαλά το κέικ προς τα πάνω και τοποθετήστε το σε μία χριστουγεννιάτικη πιατέλα σερβιρίσματος με την πλευρά που τελειώνει το παντεσπάνι προς τα κάτω. Κόψτε ένα κομμάτι και τοποθετήστε τη γωνιακή άκρη στον χριστουγεννιάτικο κορμό για να μοιάζει με κλαδί. 

2. Απλώστε το γλάσο γύρω από το κέικ και ξύστε με ένα πιρούνι, κάνοντας το να μοιάζει με φλοιό. Αφήστε το στο ψυγείο, ελαφρά σκεπασμένο, μέχρι να είναι έτοιμο για σερβίρισμα. 

3. Λίγο πριν το σερβίρισμα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη αν θέλουμε, για να μοιάζει με χιόνι και μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα  χριστουγεννιάτικα αξεσουάρ από ζαχαρόπαστα. 

Tip: Εάν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκή σοκολάτα για το γλάσο και το αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι:

Buche de Noel χριστουγεννιάτικος κορμός γλυκό λευκή σοκολάτα

Με μερικά απλά βήματα μπορείτε να φτιάξετε το πιο εντυπωσιακό, νόστιμο και εύκολο χριστουγεννιάτικο γλυκό και να κάνετε για άλλη μία φορά τη διαφορά, χαρίζοντας στους αγαπημένους σας τα πιο γλυκά Χριστούγεννα! Τέλος, στρώστε στο τραπέζι σας χριστουγεννιάτικο τραπεζομάντηλο και τοποθετήσετε τα απαραίτητα χριστουγεννιάτικα είδη σερβιρίσματος μαζί με τα χριστουγεννιάτικα σουπλά και δημιουργήστε ένα ονειρεμένο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που θα αναδείξει ακόμα περισσότερο το γλυκό σας καθώς και τα υπόλοιπα χριστουγεννιάτικα φαγητά.

Εάν πρόκειται να διοργανώσετε ένα οικογενειακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μία καλή ιδέα θα ήταν να προσφέρετε από ένα δώρο σε κάθε καλεσμένο. Για συμβουλές και ιδέες ανατρέξτε στο blog μας «Οικονομικά Χριστουγεννιάτικα δώρα για όλη την οικογένεια!», όπου θα βρείτε πρωτότυπες ιδέες για δώρα σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Συχνές Ερωτήσεις για το Buche de Noel:

Τι είναι το Bûche de Noël; 

  • Το Bûche de Noël, γνωστό και ως "Δέντρο των Χριστουγέννων" ή "Yule Log" είναι ένα παραδοσιακό γαλλικό επιδόρπιο, που συνδέεται στενά με τα Χριστούγεννα. Αυτή η λιχουδιά έχει τη μορφή ενός κορμού και συχνά κατασκευάζεται από σφολιάτα με γέμιση. Η παράδοση του Bûche de Noël έχει ρίζες που χάνονται στον παρελθοντικό μύθο του Yule Log, όπου ένα ξύλο καίγονταν κατά τη διάρκεια των χειμερινών εορτών για να φέρει τύχη και να κρατήσει μακριά τα κακά πνεύματα. Συνήθως στολίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει την όψη του κούτσουρου. 

Τι σημαίνει Bûche de Noël;

  • Το Bûche de Noël είναι μια γαλλική φράση που μεταφράζεται ως "Ξύλο των Χριστουγέννων" ή "Δέντρο των Χριστουγέννων". Η λέξη "Bûche" σημαίνει ξύλο, ενώ "Noël" είναι η γαλλική λέξη για τα Χριστούγεννα. Η ονομασία αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι αυτό το υπέροχο γλυκό αναπαριστά ένα ξύλο δέντρου που συνδέεται με τις χειμερινές εορτές και τα Χριστούγεννα. Είναι συχνά σχετικό με την αρχαία παράδοση του ξύλου, Yule Log, που χρησιμοποιούνταν σε παλαιότερες εποχές κατά τη διάρκεια των χειμερινών εορτών.

Ποια είναι η παράδοση του χριστουγεννιάτικου κορμού;

  • Ο χριστουγεννιάτικος κορμός, γνωστός και ως Bûche de Noël στη Γαλλία, αποτελεί διάσημο επιδόρπιο των χριστουγεννιάτικων εορτών σε πολλές χώρες, κυρίως στην ευρωπαϊκή παράδοση. Η παράδοση αυτή προέρχεται από τον αρχαίο εθνογραφικό μύθο του Yule Log, όπου ένα κούτσουρο χρησιμοποιείται για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Τι διαφορά έχει το Buche de Noel με το ελβετικό ρολό (swiss roll);

Τα δύο γλυκά, το Bûche de Noël και το ελβετικό ρολό (Swiss roll) παρουσιάζουν ομοιότητες, αλλά υπάρχουν και ορισμένες διαφορές.

  • Το Bûche de Noël είναι συνδεδεμένο με την περίοδο των Χριστουγέννων. Είναι ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό που συχνά σχετίζεται με τον χριστουγεννιάτικο κορμό. Το ελβετικό ρολό (Swiss roll) δεν είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένη εποχή. Είναι ένα είδος γλυκού που μπορεί να απολαμβάνεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
  • Το Bûche de Noël συχνά σχεδιάζεται και διακοσμείται έτσι ώστε να μοιάζει με έναν κορμό δέντρου. Το ελβετικό ρολό, από την άλλη πλευρά, είναι συνήθως ένα λεπτό φύλλο ζύμης που τυλίγεται γύρω από μία γέμιση, συχνά με κρέμα ή μαρμελάδα.
  • Η γέμιση του Bûche de Noël συχνά περιλαμβάνει κρέμα βουτύρου, σοκολάτα ή φρούτα. Το ελβετικό ρολό περιέχει συνήθως γέμιση όπως κρέμα, μαρμελάδα, ή σαντιγί, ανάλογα με την προτίμηση.

Μπορώ να φτιάξω το Bûche de Noël λίγες μέρες πριν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

  • Φυσικά, μπορείτε να φτιάξετε το Bûche de Noël λίγες μέρες πριν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκο. Κάποια υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του Bûche de Noël, όπως η σφολιάτα, μπορούν να προετοιμαστούν εκ των προτέρων και να αποθηκευτούν.

Πώς μπορώ να διακοσμήσω τον χριστουγεννιάτικο κορμό;

  • Η διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου κορμού (Bûche de Noël) θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα δικά σας προσωπικά γούστα και το χριστουγεννιάτικο θέμα. Καλύψτε τον κορμό με ζαχαρόπαστα, ζάχαρη άχνη ή γλάσο. Χρησιμοποιήστε σαντιγί, στρώσεις σοκολάτας ή σοκολατένιο γλάσο. Δημιουργήστε δεντράκια, μπαστούνια ή σχέδια που να μοιάζουν με κλαδιά. Πρόσθεσε φρούτα όπως κεράσια, φράουλες για φρεσκάδα και χρώμα. Τέλος, με ένα πιρούνι μπορείτε να δώσετε όψη ξύλου στην επιφάνεια του κορμού.

Πόσες μέρες αντέχει το Bûche de Noël στο ψυγείο;

  • Η διάρκεια ζωής του Bûche de Noël στο ψυγείο εξαρτάται από τα συστατικά και τη διαδικασία παρασκευής, συνήθως μπορεί να αντέξει για 3-5 ημέρες, αν είναι αποθηκευμένο σωστά.

Πώς μπορώ να σερβίρω το Bûche de Noël; 

 

 

Τελευταία Άρθρα