Κλείσιμο
Ο λογαριασμός μου
Ρυθμίσεις
Γλώσσα
2351 100 200

Πλήρης οδηγός για να επιλέξετε τα κατάλληλα κλινοσκεπάσματα

Πλήρης οδηγός για να επιλέξετε τα κατάλληλα κλινοσκεπάσματα
Κάθε φορά που θέλετε να αγοράσετε ένα σετ σεντόνια, μία παπλωματοθήκη ή μία κουβέρτα κατακλύζεστε από πληθώρα επιλογών, όχι όμως μόνο σχετικά με το σχέδιο αλλά και με το υλικό ή την ύφανση τους. Το αποτέλεσμα; Δεν ξέρετε ποια είναι η διαφορά του κάθε υλικού και ποιο ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας. Μην ανησυχείτε! Το designdrops σας ετοίμασε έναν οδηγό με τις ιδιότητες του κάθε υλικού και τις διαφορετικές υφάνσεις που θα συναντήσετε κατά την έρευνα αγοράς.

ΥΛΙΚΑ: 
Τα κλινοσκεπάσματα μπορεί να κατασκευάζονται από φυσικές ίνες (φυτικής ή ζωικής προελεύσεως) ή από συνθετικές ίνες (φυτικής ή χημικής προελεύσεως). Πάμε να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε υλικού!
  • Βαμβάκι: πρόκειται για φυσική ίνα που παράγεται από το ομώνυμο φυτό. Είναι ένα υλικό που προτιμάται κυρίως σε σεντόνια και παπλωματοθήκες ενηλίκων ή παιδιών, γιατί είναι υποαλλεργικό, απορροφά την υγρασία, επιτρέπει στην επιδερμίδα να αναπνέει και διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος. Σιδερώνεται εύκολα και αν πλένεται σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες πλύσης, μπορεί να διατηρήσει τα χρώματα αναλλοίωτα για πολύ καιρό.
  • Αιγυπτιακό Βαμβάκι: είναι ένα μία πολυτελής υποκατηγορία του βαμβακιού και θεωρείται το καλύτερο βαμβάκι παγκοσμίως. Εκτός από τις ιδιότητες που αναφέραμε παραπάνω για το κλασικό βαμβάκι, το αιγυπτιακό βαμβάκι είναι επίσης ιδιαιτέρως απαλό και εξαιρετικά ανθεκτικό.
  • Λινό: Είναι φυτική ίνα, που παράγεται από το φυτό λινάρι. Πρόκειται για πολύ ανθεκτική και λεία ίνα, που είναι πιο ποιοτική από το βαμβάκι. Είναι καλός αγωγός της θερμότητας και απορροφά την υγρασία, καθιστώντας το δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα.
  • Μετάξι: Ζωική ίνα που παράγεται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα. Είναι ένα υλικό υψηλής ποιότητας, με πολυτελή υφή και απαλή αίσθηση. Είναι πολύ ανθεκτικό, υποαλλεργικό, δεν ξεβάφει και δεν τσαλακώνεται εύκολα. Λόγω του ότι πρόκειται για φυσική ίνα, αυτό σημαίνει ότι διαχειρίζεται άψογα τη θερμοκρασία και είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.
  • Μαλλί: Είναι μία από τις πιο γνωστές ζωικές ίνες, που τη συναντούμε κυρίως σε κουβέρτες και ρούχα. Πρόκειται για ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, που παράγεται από το τρίχωμα των προβάτων και άλλων ζώων. Φημίζεται για τις θερμομονωτικές του ιδιότητες, που το καθιστούν πολύ ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
  • Μαλλί Μερινός:  Είναι μία υποκατηγορία της παραπάνω ίνας. Παράγεται από το ομώνυμο πρόβατο της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας και στα συν της κλασικής μάλλινης ίνας προστίθενται η απαλή υφή και η εξαιρετική ποιότητα.
  • Ακρυλικό: Συνθετική ίνα, η οποία είναι αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας. Όσον αφορά τις ιδιότητές της ακρυλικής ίνας, αυτές είναι παρόμοιες με της μάλλινης ίνας, αφού αποτελεί απομίμησή της. Συχνά θα δείτε αυτά τα υλικά να αναμειγνύονται και να δημιουργούν ένα εξαιρετικά ανθεκτικό προϊόν.
  • Πολυεστέρας: Η πολυεστερική ίνα είναι μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες συνθετικές ίνες. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολύ ανθεκτική, δεν τσαλακώνει, δεν ξεβάφει, δεν μαζεύει και είναι πολύ εύκολη στη συντήρηση και στο σιδέρωμα. Συχνά αναμειγνύεται με το βαμβάκι, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι ανθεκτικό, ποιοτικό και οικονομικό.
 
Αριθμός κλωστών

Ο αριθμός των νημάτων αναφέρεται στον αριθμό των κλωστών σε μία τετραγωνική ίντσα υφάσματος. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κλωστών, τόσο υψηλότερη και η ποιότητα του κλινοσκεπάσματος. Παρακάτω σας δίνουμε έναν ενδεικτικό πίνακα για να καταλάβετε πως αντιστοιχεί ο αριθμός των κλωστών στις ποιότητες.


 

Αριθμός κλωστών Ποιότητα
100-190 Καλή
200-220 Αρκετά Καλή
230-280 Πολύ Καλή
300-400 Εξαιρετική
500-600 Άριστη
600+ Πολυτελής
 
Υφάνσεις-Πλέξεις: 
 
Πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στην ύφανση των κλινοσκεπασμάτων σας, γιατί αυτήν οφείλεται για την υφή, την εμφάνιση αλλά και  για την αίσθηση που σας προσφέρει το προϊόν. Οι συνήθεις υφάνσεις των κλινοσκεπασμάτων είναι:
  • Περκάλι: αφορά τα βαμβακερά υφάσματα στα οποία εξασφαλίζει απαλή υφή και αίσθηση υψηλής ποιότητας. Πρόκειται για πυκνή πλέξη -από 180 κλωστές και πάνω- που κάνει το ύφασμα πολύ ανθεκτικό στη φθορά, εξαιρετικά απαλό, με ματ όψη και δροσερή αίσθηση. Δεν τσαλακώνεται εύκολα.
  • Πενιέ: Άλλη μία επεξεργασία που αφορά τις βαμβακερές ίνες. Το πενιέ βαμβάκι έχει υποστεί ειδική επεξεργασία από την αρχή της συγκομιδής, με σκοπό να μείνουν μόνο οι μακριές και γερές ίνες για χρήση. Το αποτέλεσμα είναι ένα απαλότερο προϊόν, εξαιρετικής ποιότητας, μεγάλης ανθεκτικότητας που δεν κομπιάζει.
  • Βαμβακοσατέν: Πρόκειται για την ανώτερη κατηγορία βαμβακιού, όπου η πυκνότητα του ξεπερνά τις 220 κλωστές και μπορεί να φτάσει πάνω από 300. Το προϊόν που κατασκευάζεται με βαμβακοσατέν ίνες είναι εξαιρετικά απαλό, λεπτό, ευχάριστο στην αίσθηση, εύκολο στο πλύσιμο και στο σιδέρωμα. Θα σας προσφέρει ζεστασιά το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι.
  • Φανέλα: Συναντάται κυρίως στα βαμβακερά είδη. Διακρίνεται για την απαλή χνουδωτή επιφάνεια και την ικανότητα να σας προσφέρει ζεστασιά ακόμα και τις πιο κρύες νύχτες του χειμώνα.
  • Σατέν: Τα σατέν υφάσματα κατασκευάζονται συνήθως από την ανάμειξη διαφορετικών υλικών. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ ελκυστικό στην όψη, με ελαφρώς γυαλιστερή επιφάνεια και λεία υφή. Είναι ιδανικό για εσάς που προτιμάτε τις μεταξένιες υφές.
  • Microfiber: Πρόκειται για μικρές πολυεστερικές ίνες, οι οποίες είναι σφιχτά πλεγμένες και φιλικές για το ανθρώπινο δέρμα. Τα microfiber κλινοσκεπάσματα είναι απαλά, ανθεκτικά, εύκολα στο πλύσιμο και στο σιδέρωμα. Είναι ζεστά, επομένως δεν ενδείκνυνται για τους καλοκαιρινούς μήνες.
 
Κλινοσκεπάσματα που είναι απαραίτητα σε κάθε υπνοδωμάτιο: 
  • Σεντόνια με λάστιχοΕφαρμόζουν άψογα στο στρώμα και παραμένουν στη θέση τους ακόμα και μετά από πολύ ανήσυχο ύπνο.
  • Σεντόνια χωρίς λάστιχοΜπορούν να χρησιμοποιηθούν κάτω από την κουβέρτα ή το πάπλωμα για να σας εξασφαλίσουν πιο απαλή και δροσερή υφή και για να προστατεύσουν το σκέπασμά σας από λεκέδες.
  • Μαξιλαροθήκες & Παπλωματοθήκες: Σας εξασφαλίζουν απαλή και απολαυστική αίσθηση, ενώ συνάμα προστατεύουν το μαξιλάρι και το πάπλωμά σας από τους λεκέδες και τη σκόνη.
  • Πάπλωμα & Κουβέρτα: παρέχουν απαλότητα και ζεστασιά ακόμα και τις πιο κρύες νύχτες του χειμώνα.
  • Κουβερλί: Είναι ιδανικό σκέπασμα για τους καλοκαιρινούς και ανοιξιάτικους μήνες, ενώ συνάμα αποτελεί τέλειο διακοσμητικό για το κρεβάτι σας.
 
Tips για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των κλινοσκεπασμάτων σας:
  1. Πριν πλύνετε τα κλινοσκεπάσματά σας συμβουλευθείτε την ετικέτα με τις οδηγίες πλυσίματος και σιδερώματος.
  2. Πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα χωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα έχουν περισσότερο χώρο στο πλυντήριο και θα καθαριστούν καλύτερα. Αφήστε που δεν θα κινδυνεύουν από φθορές που μπορεί να προκαλέσουν τα φερμουάρ, τα κουμπιά και άλλα υλικά των ρούχων.
  3. Μην τα αφήνετε στο πλυντήριο αφού τελειώσει το πλύσιμο, για να διατηρηθούν φρέσκα και να μην τσαλακωθούν περισσότερο. Απλώστε τα αμέσως, χωρίς να εκτίθενται απευθείας στις ηλιακές ακτίνες.
  4. Να πλένετε τα σεντόνια σας μία φορά την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο επιμηκύνετε τη ζωή τους, αφού φρεσκάρονται και απομακρύνονται οι σκόνες, οι λεκέδες και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και «ξεκουράζονται» για λίγο χάρη στους «αντικαταστάτες» τους.
Όσον αφορά τα σχέδια και τα χρώματα; Οι επιλογές είναι άπειρες και στο designdrops θα βρείτε ακριβώς αυτά που ψάχνετε σε απίστευτα χαμηλές τιμές και εξαιρετικές ποιότητες!
 
Τελευταία Άρθρα