Κλείσιμο
Ο λογαριασμός μου
Ρυθμίσεις
Γλώσσα
2351 100 200

Οδηγός Καθαρισμού Φωτιστικών

Τα φωτιστικά είναι σημαντικά στοιχεία στη διακόσμηση του σπιτιού ή της επιχείρησής μας. Παρέχουν φωτεινότητα και διαμορφώνουν την ατμόσφαιρα σε κάθε δωμάτιο. Ωστόσο, όπως και όλα τα αντικείμενα στο σπίτι, τα φωτιστικά χρειάζονται φροντίδα και καθαρισμό για να διατηρήσουν τη λάμψη τους. Άλλωστε είναι γνωστό πως εάν οι λαμπτήρες και γενικότερα τα φωτιστικά δεν είναι καθαρά αποδίδουν έως και 20% λιγότερο! Ακολουθήστε τις λεπτομερείς οδηγίες του designdrops για τον καθαρισμό των φωτιστικών σας και δημιουργήστε μια καθαρή και φωτεινή ατμόσφαιρα στον χώρο σας.

Οδηγός καθαρισμού για φωτιστικά

 Βασικός Καθαρισμός Φωτιστικών

Βήμα 1: Απενεργοποίηση του Φωτιστικού

Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό, βεβαιωθείτε ότι το φωτιστικό είναι απενεργοποιημένο και ότι οι λάμπες έχουν κρυώσει αν έχουν λειτουργήσει πρόσφατα. Μην προχωρήσετε σε καμία ενέργεια εάν δεν είστε βέβαιοι πως το έχετε αποσυνδέσει το ρεύμα. Η απενεργοποίηση του ρεύματος αυτομάτως καθιστά καταλληλότερες για τον καθαρισμό του φωτιστικού τις ώρες της ημέρας κατά τις οποίες υπάρχει φυσικό φως, που θα μπαίνει από τα παράθυρα. 

Βήμα 2: Αφαίρεση των Αποσπώμενων Κομματιών

Αν υπάρχουν αποσπώμενα μέρη, όπως λάμπες, καλώδια ή καπέλα αφαιρέστε τα από το φωτιστικό. Καθαρίστε τα ξεχωριστά όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο που χρειάζεται φροντίδα. Προσέξτε να καθαρίσετε τα μέρη που είναι κατάλληλα για επαφή με το νερό, τα υπόλοιπα μπορείτε μόνο να τα ξεσκονίσετε ώστε να αποκτήσουν τη λάμψη τους. 

Βήμα 3: Καθαρισμός των Επιφανειών και των Λαμπτήρων

Στραγγίξτε καλά ένα καθαρό πανί με ζεστό νερό και περάστε τις επιφάνειες απαλά. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε το καθαριστικό που είναι κατάλληλο για το εκάστοτε υλικό του φωτιστικού (π.χ. γυάλινο, μεταλλικό, πλαστικό, πάνινο). Θα χρειαστεί να δείξετε μεγάλη προσοχή σε σημεία με μηχανισμούς, καλώδια και άλλα εξαρτήματα που δεν είναι κατάλληλα για να έρθουν σε επαφή με νερό. Για τον καθαρισμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ήπια απορρυπαντικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιλέξετε προϊόντα που περιέχουν χλωρίνη ή χημικά, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει φθορές στο χρώμα και στην ποιότητα των υλικών. 

Βήμα 4: Στέγνωμα

Αφήστε το φωτιστικό να στεγνώσει καλά πριν το συναρμολογήσετε. Για να επιταχύνετε το στέγνωμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαλακό πανί από μικροίνες. Μην επανατοποθετείτε τα αποσπώμενα στοιχεία προτού στεγνώσουν πλήρως, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επηρεάσετε τη λειτουργία του φωτιστικού ή να προκαλέσετε την εμφάνιση μούχλας.

Βήμα 5: Συναρμολόγηση και Ενεργοποίηση

Όταν το φωτιστικό είναι εντελώς στεγνό, επανατοποθετήστε τα αποσπώμενα μέρη και δώστε του την αρχική μορφή. Στη συνέχεια μπορείτε να το ενεργοποιήσετε και να απολαύσετε τη φωτεινή ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσετε στον χώρο σας!

φωτιστικά οροφής οδηγός καθαρισμού και συντήρησης designdrops

Οδηγίες Καθαρισμού για Φωτιστικά Διάφορων Υλικών

Ένα φωτιστικό μπορεί να είναι κατασκευασμένο από διάφορα υλικά. Το κάθε υλικό χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης και πρέπει να καθαρίζετε προσεκτικά για να μη φθαρεί και μειώσει την αισθητική, την απόδοση και την ασφάλεια του φωτιστικού. 

Καθαρισμός Αμπαζούρ από Χαρτί ή Ύφασμα

Τα αμπαζούρ που κατασκευάζονται από χαρτί ή από κάποιο ευαίσθητο ύφασμα θα πρέπει να ξεσκονίζονται με φτερό αντί του πανιού. Το πανί είναι πιθανό να αφήσει υπολείμματα που θα χαλάσουν το αισθητικό σύνολο του φωτιστικού. Εάν κρίνετε πως το αμπαζούρ είναι ανθεκτικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα μαλακό βουρτσάκι, αλλά μόνο με απαλές κινήσεις που δε θα βλάψουν το καπέλο. Μία επιπλέον λύση για να καθαρίσετε το χάρτινο αμπαζούρ είναι να το περάσετε απαλά με μία γόμα.

Καθαρισμός Γυάλινων Αμπαζούρ

Τα γυάλινα αμπαζούρ που είναι αποσπώμενα μπορείτε να τα αφαιρέσετε και να τα τοποθετήσετε σε μία λεκάνη με νερό και ήπιο σαπούνι. Αφού τα αφήσετε να μουλιάσουν χρησιμοποιήστε ένα πανί για να καθαρίσετε στίγματα από μύγες, σκόνη και κάθε άλλου είδους βρωμιάς. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα σε μία απορροφητική επιφάνεια, π.χ. επάνω σε ένα στεγνό πανί, μέχρι να στεγνώσουν πλήρως. Αφού βεβαιωθείτε πως είναι στεγνά μπορείτε να συναρμολογήσετε το φωτιστικό σας. 

Καθαρισμός Πάνινος και Πλαστικών Αμπαζούρ

Για τα πάνινα αμπαζούρ χρησιμοποιήστε ένα πανί το οποίο θα έχετε βουτήξει σε ένα μπολ με πράσινο σαπούνι. Αφού το στραγγίσετε ώστε να μείνει ελάχιστα νωπό, περάστε το αμπαζούρ και στη συνέχεια στεγνώστε με μία ελαφρώς βρεγμένη και καλά στραγγισμένη πετσέτα. Από την άλλη, για τα πλαστικά αμπαζούρ θα πρέπει να αντικαταστήσετε το πράσινο σαπούνι με υγρό απορρυπαντικό πιάτων και να περάσετε το καπέλο με ένα σφουγγάρι, έπειτα στεγνώστε με τον ίδιο τρόπο που αναφέρθηκε και για το πάνινο αμπαζούρ. 

Καθαρισμός Πολυέλαιου με Γυάλινα ή Κρυστάλλινα Μέρη

Όσοι διαθέτετε πολυέλαιο θα γνωρίζετε καλά πως όσο εντυπωσιακός είναι άλλο τόσο απαιτητικός είναι και στον καθαρισμό του. Αυτό συμβαίνει πρώτον γιατί δεν μπορείτε να τον κατεβάσετε και θα πρέπει να είστε πάνω σε μία σκάλα και δεύτερον γιατί διαθέτει πολλά επιμέρους κομμάτια με αρκετά σημεία που είναι δύσκολο να καθαριστούν. Ξεκινήστε με ένα ξεσκονόπανο και αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερη σκόνη από τον πολυέλαιο. Στη συνέχεια, βουτήξτε ένα πανί σε νερό, στο οποίο θα έχετε διαλύσει 2 – 3 σταγόνες καθαρό οινόπνευμα και άλλες τόσες σταγόνες αμμωνία. Θα δείτε πως το πανί θα αφαιρέσει με μεγαλύτερη ευκολία τη σκόνη και θα κάνει το φωτιστικό να λάμπει. Τέλος, για τον καθαρισμό των κρυστάλλων μπορείτε να γεμίσετε ένα μπουκάλι ψεκασμού με μισή ποσότητα νερού και μισή ποσότητα ξυδιού. Έπειτα, ψεκάστε τα κρύσταλλα, αλλά προσέξτε να μην πάει το διάλυμα σε μέρη του φωτιστικού που δεν πρέπει να βραχούν. Για να μη λερώσετε το δάπεδο σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία ομπρέλα την οποία θα κρεμάσετε από τον πολυέλαιο ή να τοποθετήσετε στο έδαφος κάποιο απορροφητικό αντικείμενο όπως μία πετσέτα ή αρκετές εφημερίδες. 

επιτραπέζιο φωτιστικό οδηγός καθαρισμού και συντήρησης designdrops

Tips για Σωστή Συντήρηση των Φωτιστικών

  • Εάν πρόκειται να καθαρίσετε ένα φωτιστικό οροφής, όπως έναν πολυέλαιο, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστείτε βοήθεια τόσο με τη σκάλα όσο και με τα καθαριστικά που θα πρέπει να σας δίνουν. Επομένως, ξεκινήστε τον καθαρισμό μόνο σε περίπτωση που θα βρίσκεται και κάποιος άλλος μαζί σας. 
  • Μην τοποθετείτε στα φωτιστικά σας λαμπτήρες άλλου τύπου ή διαφορετικών watt από αυτά που προτείνει ο κατασκευαστής. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει ζημίες στο φωτιστικό, όπως υπερθέρμανση, που μπορεί να μαυρίσει ή ακόμα και να κάψει το φωτιστικό!
  • Οι λαμπτήρες φθορίου χάνουν την ισχύ τους με τον καιρό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταναλώνουν το ίδιο ρεύμα και να μην αποδίδουν το ίδιο. Κάλο θα ήταν να αντικαταστήσετε τους παλιούς σας λαμπτήρες με νέους led λαμπτήρες. Ιδανικά θα πρέπει να προβείτε σε μαζική αντικατάσταση, ώστε να έχετε ισορροπημένο φωτισμό σε όλο τον χώρο.
  • Μην ξεχνάτε πως με το ξεσκόνισμα των φωτιστικών δεν απομακρύνετε τη σκόνη, απλά τη μεταφέρετε σε κάποιο άλλο σημείο του χώρου, επομένως μετά το ξεσκόνισμα θα πρέπει να περνάτε τα αντικείμενα με νωπό πανί, όπου είναι εφικτό και να σκουπίσετε το δάπεδο του χώρου σας. 
  • Τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου δεν καθαρίζονται μόνα τους από τη βροχή. Θα πρέπει να τα καθαρίσετε και αυτά χρησιμοποιώντας σφουγγάρι ή νωπό πανί και το κατάλληλο απορρυπαντικό. 

Για να επιλέξετε το ιδανικό φωτιστικό για εσάς συμβουλευτείτε τον αντίστοιχο οδηγό αγοράς φωτιστικών του designdrops και επισκεφθείτε την κατηγορίας μας φωτιστικά όπου θα βρείτε φωτιστικά τοίχου, οροφής, επιτραπέζια, ηλιακά, εξωτερικού χώρου και πολλές ακόμα επιλογές στις καλύτερες τιμές της αγοράς! Για τον καθαρισμό κάθε αντικειμένου στο σπίτι ή στην επιχείρησή σας ανατρέξτε στους οδηγούς καθαρισμού μας!