Πρακτικές Συμβουλές

Χαλιά

Το χαλί είναι επένδυση στο χώρο σας. Τον κάνει οικείο, ζεστό, τον μεταμορφώνει, τον απογειώνει ιδίως αν είναι ποιοτικό και ανταποκρίνεται στο στυλ και τις ανάγκες σας. Το χρώμα, το σχέδιο, και η υφή του χαλιού είναι μερικές από τις παραμέτρους που θα σας οδηγήσουν να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει, αυτό που θα προσδώσει άνεση και κύρος στο χώρο σας.

Σκεφτείτε, λοιπόν, αν θέλετε ένα χαλί που θα κάνει έντονη την παρουσία του με ζωηρά χρώματα και μοτίβα, ή αν προτιμάτε ένα πιο ουδέτερο σχέδιο που θα δώσει μία αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης στον χώρο σας. Το μέγεθος, επίσης, είναι μία πρόκληση στο να οδηγηθείτε σε μια σωστή επιλογή. Αν θέλετε να διαχωρίσετε έναν ενιαίο χώρο, μικρότερα χαλιά, αντί για ένα μεγάλο, μπορούν να το κάνουν πολύ όμορφα. Να θυμόσαστε πάντα ότι ένα μικρό χαλί μόνο του μπορεί να “χαθεί” σε ένα πολύ μεγάλο δωμάτιο. Αν ο χώρος σας είναι μεγάλος και θέλετε να τον ενοποιήσετε, τότε ένα μεγάλο χαλί μπορεί να το καταφέρει αποτελεσματικά. Θα δημιουργήσει μία πλούσια συνολική εικόνα και θα εξασφαλίσει στο χώρο ηρεμία και αίσθηση συνέχειας.

Tip: Ένα μεγάλο χαλί δεν πρέπει να καλύπτει όλο το πάτωμα, άρα η παραπάνω λύση ενδείκνυται για πολύ μεγάλους χώρους. Επίσης, καλό θα ήταν να αφήσετε επαρκή χώρο γύρω από τα έπιπλα που θα τοποθετήσετε πάνω στο χαλί, ώστε να μην φαίνεται ότι «ασφυκτιούν» στο δωμάτιο.

Μία ιδανική λύση είναι να τοποθετήσετε το χαλί σας κάτω από ένα τραπέζι, μπροστά από καναπέ τριθέσιο, διθέσιο και καρέκλες. Στην περίπτωση αυτή, το χαλί θα πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο και πλατύτερο από το χώρο που καταλαμβάνουν τα έπιπλα, καθώς και να απέχει μόλις λίγα εκατοστά από τον καναπέ.

Στην τραπεζαρία, ένα μεγάλο χαλί κάτω από το τραπέζι, μπορεί να προσδώσει χρώμα και να την αναδείξει. Ιδανικά, το χαλί θα πρέπει να είναι σε αναλογία αρκετά μεγαλύτερο από το τραπέζι, έτσι ώστε όταν τραβήξετε την καρέκλα για να καθίσετε, τα πίσω πόδια της να μην εξέχουν. Για να συμβεί αυτό, η ελάχιστη απόσταση είναι 75 εκατοστά. Καταλήγοντας, το ιδανικό μέγεθος χαλιού για την τραπεζαρία σας, είναι 1,5 μέτρο μεγαλύτερο από το τραπέζι σε κάθε κατεύθυνση.

Tip: Να θυμάστε πως το κέντρο του χαλιού θα είναι καλυμμένο από το τραπέζι και τις καρέκλες, έτσι θα είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα χαλί που το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου είναι στις άκρες του, ή εναλακτικά να έχει συνεχόμενο-επαναλαμβανόμενο σχέδιο, ή να είναι απλά μονόχρωμο.

Για το υπνοδωμάτιο μπορείτε να τοποθετήσετε το χαλί σας, κάτω από το κρεβάτι. Καλό θα ήταν το χαλί να πλαισιώνει τα κομοδίνα και να μην είναι κάτω από αυτά. Με τον παραπάνω τρόπο, θα νιώθετε το χαλί να σας «αγκαλιάζει» όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε ένα σετ κρεβατοκάμαρας, τοποθετώντας 2 μικρότερα χαλιά σε κάθε πλευρά του κρεβατιού και ένα μεγαλύτερο στο κάτω μέρος του. Με την παραπάνω λύση, προσδίδετε πλούσια αίσθηση, αποκτώντας παράλληλα μεγαλύτερη πρακτική αξία.

Λευκά Είδη

Καλό είναι να αλλάζουμε τα σεντόνια και τις παπλωματοθήκες μας κάθε εβδομάδα. Τα είδη αυτά έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα και το πρόσωπό μας, οπότε καλό είναι να είναι πάντα καθαρά. Αν μπορούμε να καθιερώσουμε, ως κανόνα μέσα στο σπίτι, την κρεβατοκάμαρα ως ένα δωμάτιο, στο οποίο δεν μπαίνουμε με παπούτσια, και το κρεβάτι ως μέρος, όπου δεν ξαπλώνουμε με τα ρούχα μας, τότε μπορούμε να αλλάζουμε τα σεντόνια και τις παπλωματοθήκες κάθε δεκαπέντε μέρες, αφού αυτά δεν θα έρχονται σε επαφή με τη σκόνη απ’ έξω. Το πάπλωμα, εφόσον είναι καλυμμένο με παπλωματοθήκη και άρα δεν ακουμπάει στο σώμα μας ούτε γεμίζει σκόνη, μπορούμε να το πλένουμε στο τέλος του χειμώνα, πριν το αποθηκεύσουμε στην ειδική αεροστεγή σακούλα του. Αν μένουμε σε μέρος με καθαρό αέρα, μπορούμε όταν αλλάζουμε σεντόνια να τα αερίζουμε για λίγο στο μπαλκόνι.

Πριν πλύνετε τα κλινοσκεπάσματά σας συμβουλευθείτε την ετικέτα με τις οδηγίες πλυσίματος. Να τα πλένετε ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα, γιατί με αυτόν τον  τρπόπο θα έχουν περισσότερο χώρο και θα καθαριστούν καλύτερα και δεν θα κινδυνεύουν από φθορές που μπορούν να προκαλέσουν τα φερμουάρ. τα κουμπιά και άλλα υλικά των ρούχων. Μόλις τελείωσει το πλυντήριο, αφαιρέστε τα αμέσως από τον κάδο για να διατηρηθούν φρέσκα και να μην τσαλακωθούν περισσότερο. Απλώστε τα κάλα, χωρίς να εκτίθενται απευθείας στις ηλιακές ακτίνες. 

Συχνά πρέπει να αλλάζουμε και τις πετσέτες. Οι πετσέτες, που είναι κρεμασμένες στο μπάνιο, μαζεύουν σκόνη, υγρασία και νεκρά κύτταρα, οπότε χρειάζονται τακτικό πλύσιμο κάθε μία εβδομάδα. Αλλιώς δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να καθαρίζουμε το σώμα, τα χέρια ή ακόμα χειρότερα το πρόσωπό μας σε μια επιφάνεια που δεν είναι καθαρή. Τις μέρες που χρησιμοποιούμε τις υπάρχουσες πετσέτες είναι πολύ σημαντικό να τις έχουμε κρεμασμένες σε κάποιο σημείο που μπορούν να στεγνώνουν καλά, για να αποβάλλουν την υγρασία.

Ζήτημα υγιεινής τίθεται και με τις κουβέρτες, ειδικά αν είναι μάλλινες, οπότε συγκεντρώνουν πολλή σκόνη στις ίνες τους. Αν τις ακουμπάμε απευθείας στο σώμα μας, τότε πρέπει κάθε μία εβδομάδα ή κάθε δεκαπέντε μέρες να τις πλένουμε στο πλυντήριο. Αν, όμως, τις χρησιμοποιούμε όπως οι περισσότεροι είτε ως ριχτάρια στον καναπέ είτε ως καλύμματα πάνω από τα ρούχα μας για τα κρύα απογεύματα μπροστά στην τηλεόραση, τότε μπορούμε να τις πλένουμε κάθε έναν με δύο μήνες. Ωστόσο, τόσο τα ριχτάρια όσο και τις κουβέρτες πρέπει να τα τινάζουμε τακτικά, ενώ καλό είναι να προτιμούμε υφάσματα που δεν κρατάνε τη σκόνη με το στατικό ηλεκτρισμό.

Φωτιστικά

Ο φωτισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να προσέξετε στο χώρο σας. Χάρη σ’ αυτόν, το σπίτι ή η επιχείρησή σας θα αποπνέει την αύρα και την διάθεση που επιθυμείτε. Κάθε χώρος, όμως, είναι απαραίτητο να φωτίζεται ανάλογα με τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σ’ αυτόν.

Χωλ:

Το χωλ είναι ο χώρος που καλωσορίζει εσάς και τους επισκέπτες σας στην οικία ή την επιχείρησή σας, γι αυτό επιλέξτε ζεστό φωτισμό που θα δίνει μία αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής.

Σαλόνι:

Σε χώρους που περνάτε πολλές ώρες της ημέρας πραγματοποιώντας διάφορες δραστηριότητες, όπως διάβασμα βιβλίων, χαλάρωση στον καναπέ, παρακολούθηση τηλεόρασης, υποδοχή καλεσμένων κ.α., πρέπει να υπάρχουν διάφορες πηγές φωτός. Πολύ προσοχή πρέπει να δοθεί στον βασικό φωτισμό, δηλαδή στο φωτιστικό οροφής, όχι μόνο για πρακτικούς αλλά και για διακοσμητικούς λόγους. Επιλέξτε εντυπωσιακά φωτιστικά για την οροφή καθώς σ’ αυτήν δεν υπάρχουν άλλα διακοσμητικά στοιχεία. Ο γενικός φωτισμός πρέπει να είναι απαλός, με λευκό φως, ενώ ένα ντίμερ θα ήταν ιδανικό για να ρυθμίζετε την ένταση του φωτός ανάλογα με τις εκάστοτε επιθυμίες σας. Έπειτα τοποθετήστε κρυφό φωτισμό περιμετρικά της οροφής που θα σας βοηθάει να χαλαρώνετε. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να διαθέσετε στον χώρο σας μεμονωμένες πηγές φωτός, που θα χρησιμοποιείτε σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, μία καλή επιλογή θα αποτελούσε ένα επιτραπέζιο ή ένα επιδαπέδιο φωτιστικό με δυνατό φως, δίπλα στην πολυθρόνα που διαβάζετε το αγαπημένο σας βιβλίο, ώστε να μην κουράζονται τα μάτια σας.

Υπνοδωμάτιο:

Στο υπνοδωμάτιο το φωτιστικό οροφής δεν είναι μεγίστης σημασίας, αντιθέτως πρέπει να δοθεί βάση στα φωτιστικά κομοδίνου τα οποία είναι ο βασικός φωτισμός. Όταν ξαπλώνουμε το φωτιστικό οροφής μας ενοχλεί και μας κουράζει οπότε το σβήνουμε και φωτιζόμαστε από ένα καλαίσθητο πορτατίφ με ζεστό φως. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει έντονο και ψυχρό φως στον καθρέπτη αλλά και στην ντουλάπα. Τοποθετήστε σποτάκια ή φωτάκια για διακριτικό και φινετσάτο αποτέλεσμα.

Κουζίνα και μπάνιο:

Αυτοί οι χώροι χρειάζονται φως σε συγκεκριμένα σημεία. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα φωτιστικό γενικού φωτισμού, όμως πρέπει απαραίτητα να φωτίσετε με επιπλέον πηγές φωτός τον πάγκο της κουζίνας και τον καθρέπτη του μπάνιου. Προσέξτε ώστε το σημείο που θα τοποθετηθούν τα φωτιστικά να είναι το ιδανικό ώστε να μην δημιουργούνται ενοχλητικές σκιές που θα παρακωλύουν τις δραστηριότητές σας.

Τραπεζαρία:

Η ώρα του δείπνου είναι εκείνη η ώρα της ημέρας που αποζητάτε χαλάρωση και ηρεμία ώστε να απολαύσετε το αγαπημένο σας γεύμα. Αυτά θα σας τα εξασφαλίσει ο απαλός φωτισμός με θερμούς τόνους. Το συνολικό αποτέλεσμα μπορούν να απογειώσουν τα κεριά που θα τοποθετήσετε στο τραπέζι σας προσδίδοντας ρομαντική και μυστικιστική ατμόσφαιρα.

Γραφείο:

Ο χώρος εργασίας επιβάλλεται να είναι καλοφωτισμένος καθώς εκεί περνάτε πολλές ώρες τις ημέρας καταβάλλοντας προσπάθεια για να δημιουργήσετε. Στο γραφείο επομένως πρέπει να τοποθετήσετε ένα όμορφο φωτιστικό οροφής και απαραιτήτως ένα επιτραπέζιο φωτιστικό. Επιλέξτε για την επιφάνεια του γραφείου φωτιστικό με ψυχρό φως και δυνατότητα ανάκλισης, ώστε να παρέχεται φως ακριβώς στο σημείο που επιθυμείτε κάθε φορά. Τέλος, ένα επιδαπέδιο φωτιστικό σε μία γωνιά του χώρου θα δημιουργήσει ζεστή και όμορφη ατμόσφαιρα.

Εξωτερικός χώρος:

Στους εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον δείκτη στεγανότητας του φωτιστικού ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις καιρικές συνθήκες. Επιλέξτε φωτιστικά με μεγάλο δείκτη στεγανότητας, ειδικά αν βρέχονται ή προσβάλλονται από την υγρασία. Τέλος, προτιμήστε φωτιστικά με προστασία από τη UV ακτινοβολία, ώστε να παραμένει αναλλοίωτο το χρώμα τους από τον ήλιο.

Όσον αφορά το στυλ του φωτιστικού, αυτό κρίνεται από το δικό σας γούστο. Πάντως είτε προτιμάτε το μοντέρνο στυλ, είτε το κλασικό, είτε σας αρέσει το minimal design, είτε το πιο εκκεντρικό, σίγουρα στην πλούσια και ανανεωμένη συλλογή του designdrops θα βρείτε ακριβώς αυτό που επιθυμείτε

Έπιπλα

Τα έπιπλα είναι αυτά που θα αποτυπώσουν το προσωπικό σας γούστο στην οικία ή την επιχείρησή σας. Τα έπιπλα που θα επιλέξετε θα πρέπει να σας προσφέρουν εργονομία και να σας φτιάχνουν τη διάθεση με την πρώτη ματιά.

Επιλέξτε έπιπλα με μοντέρνο αλλά και διαχρονικό στυλ καθώς το κόστος τους είναι αρκετά μεγάλο και δεν μπορείτε να τα ανανεώνετε συχνά. Φροντίστε ώστε να παρέχετε εργονομία στον χώρο σας τοποθετώντας έπιπλα με αποθηκευτικούς χώρους ή δυνατότητα επιμήκυνσης και συρρίκνωσης.

Ο χώρος που θα πρέπει να επιμεληθείτε αρκετά είναι το σαλόνι καθώς εκεί περνάμε πολλές ώρες της ημέρας και υποδεχόμαστε τους καλεσμένους μας. Επιλέξτε ευρύχωρους καναπέδες και τραπεζάκι σαλονιού στο ύψος των καθισμάτων ώστε να είναι πιο πρακτικό. Μην παραλείψετε να τοποθετήσετε σκαμπό και ζιγκόν σε μια γωνιά ώστε να σας εξυπηρετήσουν όταν θα έχετε πολλούς επισκέπτες. Τέλος, μία μπερζέρα δίπλα στο τζάκι ή στο παράθυρο θα δημιουργήσει ζεστή και χαλαρωτική ατμόσφαιρα.

Στο υπνοδωμάτιο πρέπει να εξασφαλίσετε την μέγιστη αναπαυτικότητα. Αυτό θα το επιτύχετε με ένα ευρύχωρο κρεβάτι που θα φέρει στρώμα ανάλογο με τις προτιμήσεις σας (π.χ. σκληρό, μαλακό κ.α.). Τοποθετήστε κομοδίνα δίπλα από το κρεβάτι για διακοσμητικούς και χρηστικούς λόγους, ενώ θα ήταν σημαντική παράληψη να μην υπάρχει και ένα μποντουάρ με μεγάλο καθρέπτη για να καλλωπίζεστε.

Γενικότερα, θα πρέπει να επιλέξετε για όλους τους χώρους του σπιτιού ή της επιχείρησής σας έπιπλα ανάλογα με το εμβαδόν του δαπέδου. Σε ένα ευρύχωρο δωμάτιο τοποθετήστε μεγάλα έπιπλα που θα δημιουργούν επιβλητική ατμόσφαιρα και θα γεμίζουν τον χώρο. Επιλέγοντας μικρά έπιπλα σε έναν μεγάλο χώρο, θα έχετε ένα φτωχό αποτέλεσμα και ο χώρος θα φαίνεται άδειος. Αντιθέτως, σε μικρούς χώρους πρέπει να προτιμήσετε μικρά και χρηστικά έπιπλα για να μην δημιουργηθεί ένα κουραστικό και αποπνικτικό αποτέλεσμα.

Το βασικότερο που πρέπει να γνωρίζετε για τα έπιπλα είναι ότι η τιμή είναι ανάλογη της ποιότητας. Για τα έπιπλα που θα υποστούν έντονη χρήση, επιλέξτε ποιοτικά υλικά κατασκευής που τα καθιστούν ανθεκτικά στο χρόνο και τη φθορά. Μπορείτε, όμως, να ισορροπήσετε το budget αγοράζοντας πιο οικονομικά βοηθητικά έπιπλα τα οποία έχουν κυρίως διακοσμητικό ρόλο.

Τip: Τοποθετήστε δερμάτινες και βελούδινες επιφάνειες στον χώρο σας για να του προσδώσετε πολυτέλεια και κύρος.