Κλείσιμο
Ο λογαριασμός μου
Ρυθμίσεις
Γλώσσα
2351 100 200

Οδηγός Καθαρισμού Τραπεζομάντηλων

Τα τραπεζομάντηλα είναι σημαντικά κομμάτια της διακόσμησης της τραπεζαρίας και συνεισφέρουν τόσο στην αισθητική όσο και στην προστασία της επιφάνειας του τραπεζιού. Ωστόσο, η φροντίδα τους απαιτεί προσοχή για να διατηρηθεί άθικτη η ποιότητα και η εμφάνισή τους. Ακολουθώντας τον παρακάτω οδηγό, μπορείτε να φροντίζετε τα τραπεζομάντηλα, τα καρέ και τις τραβέρσες σας με τον καλύτερο τρόπο!

Οδηγός καθαρισμού για τραπεζομάντηλα

Οδηγίες Πλύσης και Φροντίδας για το Τραπεζομάντηλο

1. Διαβάστε τις Οδηγίες:

Όπως θα πρέπει να κάνετε πριν την πλύση όλων των λευκών ειδών, ελέγξτε την ετικέτα του τραπεζομάντηλου για οδηγίες φροντίδας από τον κατασκευαστή. Κάθε ύφασμα μπορεί να έχει διαφορετικές απαιτήσεις και εάν δεν τηρηθούν πιστά οι οδηγίες είναι πιθανόν να καταστρέψετε την ύφανση και το χρώμα του. Χωρίστε τα τραπεζομάντηλα με βάση με το υλικό τους, αλλά και το χρώμα. Ελέγξτε ποια τραπεζομάντηλα μπορούν να πλυθούν μαζί και τοποθετήστε τα στο πλυντήριο. 

2. Προεργασία των Λεκέδων:

Εάν υπάρχουν λεκέδες, προσπαθήστε να τους αφαιρέσετε πριν το πλύσιμο. Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό λεκέδων ή φυσικά απορρυπαντικά, ανάλογα με τον τύπο του λεκέ. Αναλυτικό οδηγό για την αφαίρεση κάθε τύπου λεκέ θα βρείτε στη συνέχεια του άρθρου. Σε κάθε περίπτωση οι λεκέδες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και πάντα πριν το πλύσιμο στο πλυντήριο. 

3. Πλύσιμο στο Πλυντήριο:

Επιλέξτε ένα πρόγραμμα πλυσίματος που είναι κατάλληλο για το υλικό των τραπεζομαντηλών, συμβουλευόμενοι τις οδηγίες του κατασκευαστή. Επιλέξτε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία νερού και προσθέστε τη συνιστώμενη ποσότητα ήπιου υγρού απορρυπαντικού, το οποίο θα πρέπει να είναι κατάλληλο για ευαίσθητα υφάσματα. Τα έγχρωμα τραπεζομάντηλα πρέπει να πλένονται σε πιο χαμηλή θερμοκρασία, περίπου στους 40°C. Αποφύγετε τη χρήση υπερβολικής ποσότητας απορρυπαντικού, καθώς αυτό μπορεί να αφήσει υπολείμματα. Φροντίστε να μην υπερβαίνετε το μέγιστο φορτίο που συνιστάται από το πλυντήριο, έτσι θα εξασφαλίσετε αποτελεσματικότερο καθαρισμό στα τραπεζομάντηλά σας. 

4. Στεγνωτήριο ή Στέγνωμα στον Αέρα:

Εάν χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο, επιλέξτε χαμηλή θερμοκρασία και πρόγραμμα στεγνώματος για ευαίσθητα υφάσματα. Μην επιλέξετε υψηλή θερμοκρασία στεγνώματος, καθώς κάτι τέτοιο θα έκανε υπερβολικά δύσκολη την αφαίρεση των λεκέδων. Εναλλακτικά, μπορείτε να αφήσετε τα τραπεζομάντηλα να στεγνώσουν φυσικά στον αέρα, μακριά από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία.

5. Σιδέρωμα και Αποθήκευση:

Εάν το υλικό του τραπεζομάντηλου είναι κατάλληλο για σιδέρωμα, ρυθμίστε το σίδερο σε χαμηλή θερμοκρασία και σιδερώστε το από την ανάποδη πλευρά. Για το σιδέρωμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος φθοράς του υφάσματος. Τα ζακάρ τραπεζομάντηλα πρέπει να σιδερώνονται με λειτουργία ατμού. Εάν θέλετε να αποφύγετε τη δημιουργία τσακίσεων κατά την αποθήκευση, μπορείτε να κρεμάσετε τα τραπεζομάντηλα σε μία κρεμάστρα, αντί να τα διπλώσετε και να τα στοιβάξετε. Χρησιμοποιήστε κρεμάστρες με κλιπ για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

οδηγός καθαρισμού πλύσης για τραπεζομάντηλα καρέ runner designdrops

Πως θα αφαιρέσετε τον εκάστοτε λεκέ από τα τραπεζομάντηλα

Η αφαίρεση των λεκέδων από τα τραπεζομάντηλα είναι μία διαδικασία που κανείς δεν μπορεί να αποφύγει. Όσο προσεκτικοί και να είστε κάποια στιγμή το τραπεζομάντηλο σας θα αποκτήσει λεκέ και θα πρέπει να τον αφαιρέσετε. Ο τρόπος αφαίρεσης διαφέρει από λεκέ σε λεκέ, για αυτό και εμείς θα σας προτείνουμε συνήθεις μεθόδους για την αφαίρεση διαφόρων κοινών λεκέδων τραπεζομάντηλου:

Χυμός: 

Εάν αντιληφθείτε άμεσα τον λεκέ, τρίψτε τον με ένα λεμόνι που θα έχετε κόψει στη μέση και στη συνέχεια σκουπίστε με ένα νωπό πανί. Διαφορετικά μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μείγμα από ένα κουταλάκι του γλυκού νερό, μισό κουταλάκι του γλυκού αμμωνία και άλλο ένα κουταλάκι με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα και να τρίψετε απαλά τον λεκέ. Εάν το τραπεζομάντηλο είναι από λινό μπορείτε να το αφήσετε να μουλιάσει για μία ώρα μέσα σε γάλα. Όποια μέθοδο και να ακολουθήσετε θα πρέπει να τοποθετήσετε το τραπεζομάντηλο στο πλυντήριο μετά την αφαίρεση του λεκέ. 

Μπύρα:

Μπορείτε να αφαιρέσετε τον λεκέ της μπύρας βρέχοντάς τον με νερό και λίγο ξύδι. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμμωνία και με ένα πανί να την περάσετε πάνω από τον λεκέ. Μία άλλη μέθοδος είναι να δημιουργήσετε ένα μείγμα με λίγο σαπούνι, λίγη σόδα και νερό και να το αφήσετε να μουλιάσει για αρκετές ώρες. Στη συνέχεια βάλτε το τραπεζομάντηλο στο πλυντήριο και αν παρατηρήσετε πως έχουν μείνει ακόμα σημάδια χρησιμοποιήστε υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Λίπος - Λάδι:

Αντιμετωπίστε όσο πιο άμεσα γίνεται τον λεκέ, παίρνοντας το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας χρησιμοποιώντας ταλκ, αλεύρι και σόδα. Αφού απορροφηθεί το υγρό μέρος του λεκέ από τα παραπάνω υλικά, προσθέστε απορρυπαντικό πιάτων και ξεπλύνετέ το με ζεστό νερό. Στη συνέχεια πλύνετε το τραπεζομάντηλο στο πλυντήριο. 

Σάλτσα:

Αντιμετωπίστε άμεσα τον λεκέ με τη χρήση σόδας (αναψυκτικό). Ρίξτε σόδα σε ένα πανί και τρίψτε τον λεκέ. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να ρίξετε και αλάτι στον λεκέ. Στη συνέχεια πλύνετε το τραπεζομάντηλο στο πλυντήριο αφού περάσετε τον λεκέ με σαπούνι. Εάν παραμείνουν σημάδια πασπαλίστε τα με κιτρικό οξύ και πραγματοποιήστε άλλες δύο τρεις πλύσεις για το τραπεζομάντηλο. 

Καφές - Τσάι:

Οι λεκέδες αυτού του είδους είναι από τους δυσκολότερους. Αλείψτε στον λεκέ ζεστή γλυκερίνη με λεπτό αλάτι και τρίψτε τον. Εάν το τραπεζομάντηλο είναι λευκό μπορείτε να το πλύνετε στο πλυντήριο με λευκαντικό και προϊόντα χλωρίου, διαφορετικά περιοριστείτε σε μία κανονική πλύση με κοινό απορρυπαντικό.

Κεράσι - Φράουλα:

Γεμίστε μία λεκάνη με νερό και προσθέστε λίγη μαγειρική σόδα σε σκόνη. Τοποθετήστε το λεκιασμένο μέρος του τραπεζομάντηλου στη λεκάνη και αφήστε το να μουλιάσει για παραπάνω από δέκα λεπτά. Ξεβγάλτε με χλιαρό νερό και αν χρειαστεί επαναλάβετε τη διαδικασία. 

Κερί:

Αφαιρέστε με προσοχή το στερεό μέρος του κεριού αφού τήξει, χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι. Τα υπολείμματα που θα μείνουν μπορείτε να τα αφαιρέσετε, τοποθετώντας ένα χαρτί επάνω από τον λεκέ και περνώντας το με το σίδερο. Αυτό θα κάνει το κερί να κολλήσει επάνω στο χαρτί και το τραπεζομάντηλό σας να είναι σαν καινούργιο. 

Κρασί:

Ένας από τους πιο κοινούς και επίμονους λεκέδες στα τραπεζομάντηλα είναι αυτός του κρασιού. Εμείς θα σας προτείνουμε διάφορες μεθόδους για να τον αφαιρέσετε. Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε πως δε χρειάζεται να τρίψετε τον λεκέ, καθώς αυτό θα τον βοηθήσει να εισχωρήσει ακόμα πιο βαθιά στο ύφασμα. Με ένα καθαρό νωπό πανί και με ταμποναριστές κινήσεις από έξω προς τα μέσα προσπαθήστε να αφαιρέσετε την υγρασία. Έπειτα, δημιουργήστε ένα μείγμα από σαπούνι, νερό και μισό κουταλάκι μαγειρική σόδα και τοποθετήστε το στον λεκέ για κάποια λεπτά μέχρι να τον ξεβγάλετε με καθαρό νερό. Επίσης, μπορείτε να ρίξετε λευκό κρασί στον λεκέ και να τον αφαιρέσετε πάλι με ταμποναριστές κινήσεις, χρησιμοποιώντας ένας άλλο καθαρό πανί. Μετά από λίγο, ρίξτε στον λεκέ ανθρακούχο νερό και συνεχίστε τις ταμποναριστές κινήσεις. Στη συνέχεια, τοποθετήστε επάνω στον λεκέ αλάτι, πούδρα ταλκ ή μαγειρική σόδα, για να τον απορροφήσουν. Εάν ο λεκές επιμένει ρίξτε βραστό νερό στον λεκέ και κάντε το τραπεζομάντηλο να λειτουργήσει σαν φίλτρο μέσα από το οποίο θα περνά το νερό και θα καταλήγει σε μία λεκάνη. Στο τέλος, τοποθετήστε το τραπεζομάντηλο στο πλυντήριο, μην το αφήσετε να στεγνώσει πριν μπει στο πλυντήριο. Εάν εντοπίσετε στο τραπεζομάντηλο κάποιον παλιό ξεραμένο λεκέ από κρασί, τοποθετήστε το τραπεζομάντηλο σε μία λεκάνη με ζεστό νερό και προσθέστε απορρυπαντικό. Αφήστε το να μουλιάσει για μία ώρα και έπειτα δοκιμάστε να αφαιρέσετε τον λεκέ τρίβοντάς τον.

οδηγός καθαρισμού πλύσης για τραπεζομάντηλα καρέ τραβέρσες designdrops

Τι συμβολίζουν τα εικονίδια στις οδηγίες φροντίδας;

Στα περισσότερα λευκά είδη υπάρχουν οδηγίες για το πως πλένονται, σιδερώνονται και στεγνώνουν τα προϊόντα. Γενικά θα πρέπει να γνωρίζετε πως η λεκάνη συμβολίζει το πλύσιμο με νερό, ο κύκλος το στεγνό καθάρισμα, το τρίγωνο τη λεύκανση και το σίδερο το σιδέρωμα. Κάποια από τα πιο συνηθισμένα σύμβολα πλύσης είναι τα εξής:

Σύμβολα για Στεγνό Καθάρισμα: 

Απαγορεύεται το στεγνό καθάρισμα.   

Επιτρέπεται το στεγνό καθάρισμα.

Επιτρέπεται το στεγνό καθάρισμα με όλους τους τύπους διαλυτών.

Στεγνό καθάρισμα με διαλύτες που έχουν βάση το πετρέλαιο.

Στεγνό καθάρισμα με τετραχλωραιθυλένιο, χλωριούχους διαλύτες και
προϊόντα πετρελαίου.

Σύμβολα για Σιδέρωμα:

 Επιτρέπεται το σιδέρωμα

Επιτρέπεται το σιδέρωμα με ανώτατη επιτρεπόμενη θερμοκρασία τους 110°C.

Επιτρέπεται το σιδέρωμα με ανώτατη επιτρεπόμενη θερμοκρασία τους 150°C.

Επιτρέπεται το σιδέρωμα με ανώτατη επιτρεπόμενη θερμοκρασία τους 200°C.

Απαγορεύεται το σιδέρωμα

Σύμβολα για Πλύση:

Απαγορεύεται το πλύσιμο με νερό

Πλένεται είτε στο πλυντήριο είτε στο χέρι

Πλένεται χαμηλή ταχύτητα, στο πρόγραμμα για ευαίσθητα 

Πλένεται στο χέρι

Πλένεται στο πλυντήριο (αναγράφεται η ανώτατη επιτρεπόμενη θερμοκρασία)

Σύμβολα για Λεύκανση: 

 Απαγορεύεται η λεύκανση

 Επιτρέπεται η λεύκανση

 Επιτρέπεται η λεύκανση με προϊόντα χλωρίου.

 Επιτρέπεται το στεγνωτήριο, εάν το συγκεκριμένο σύμβολο φέρει τελείες στον κύκλο υποδηλώνεται το πρόγραμμα του στεγνωτηρίου (μία τελεία = χαμηλή θερμοκρασία, δύο τελείες = μεσαία, τρεις τελείες = υψηλή)

 Απαγορεύεται το στεγνωτήριο

Για να επιλέξετε το ιδανικό τραπεζομάντηλο για εσάς συμβουλευτείτε τον αντίστοιχο οδηγό αγοράς τραπεζομάντηλου του designdrops και επισκεφθείτε την κατηγορίας μας λευκά είδη για να βρείτε τραπεζομάντηλα και πολλά ακόμα ποιοτικά προϊόντα!