Κλείσιμο
Ο λογαριασμός μου
Ρυθμίσεις
Γλώσσα
2351 100 200

Λίγα λόγια για τη φροντίδα των χαλιών σας

Λίγα λόγια για τη φροντίδα των χαλιών σας

Το φθινόπωρο έχει φτάσει στη μέση του και έρχεται η εποχή που όλοι σιγά-σιγά θα αρχίσουμε να στρώνουμε το σπίτι μας με χαλιά και μοκέτες. Οι περισσότεροι θα στρώσουμε αυτά που ήδη έχουμε στην κατοχή μας ανεβάζοντάς τα με προσοχή από την αποθήκη ή παραλαμβάνοντάς τα από τα ταπητοκαθαριστήρια που τα εμπιστευθήκαμε την προηγούμενη σεζόν. Θα τα στρώσουμε με αγάπη και θα τα καμαρώνουμε για μια ολόκληρη σχεδόν χρονιά -μέχρι περίπου το Μάιο. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι κάθε χαλί είναι ένα έργο απαράμιλλης τέχνης με μεγάλη ή μικρότερη αξία. Η απόκτησή του σας έδωσε κάποτε μεγάλη χαρά και αυτή τη χαρά πρέπει να την κρατήσετε πολύ καιρό. Γι’ αυτό, πρέπει να φροντίζετε τα χαλιά και τις μοκέτες σας με ιδιαίτερη προσοχή, για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη διάρκεια ζωής τους.
            Θα πρέπει να θυμάστε πάντα ότι το μαλλί από το οποίο είναι υφασμένο  είναι μια ζωντανή ίνα, κάνοντας το χαλί σας ελαστικό, γυαλιστερό και  «ζωντανό». Γι’ αυτό και κάποιοι κανόνες είναι μαγικοί:
 1ος: Το συχνό σκούπισμα του χαλιού σας με την ηλεκτρική σκούπα είναι  θαυματουργό για τη διατήρηση της κατάστασής του. Θα πρέπει να το  σκουπίζετε σχολαστικά μια φορά κάθε δεκαπέντε μέρες ή μια φορά το μήνα,  ενώ στις περιπτώσεις που αυτά πατιούνται αρκετά συχνά, καλό θα ήταν να  ακολουθείτε αυτή την τελετουργία δυο φορές περίπου την εβδομάδα. Προσοχή  όμως. Δε χρειάζονται υπερβολές στην καθημερινή χρήση σκούπας αλλά ούτε  και η χρήση της βούρτσας πάνω στα χαλιά. Φροντίστε, τέλος, η σακούλα της  ηλεκτρικής σας να είναι άδεια, για να μην ανακυκλώνονται οι μύκητες και η  σκόνη στο χώρο σας.
 2ος:  Φροντίστε να μην τοποθετήσετε γλάστρες και φυτά πάνω στα χαλιά και στις μοκέτες σας. Η υγρασία που αναπτύσσεται γύρω τους μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη φθορά στις ίνες των χαλιών σας.
3ος: Αν προτιμήσετε να πλύνετε σπίτι σας τα χαλιά σας και τις μοκέτες σας, πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα κατά το τελικό στάδιο καθαρισμού. Είναι απαραίτητο να τα ξεβγάλετε πολύ καλά ώστε να μη μείνει καθόλου απορρυπαντικό στις ίνες τους, το οποίο θα μπορούσε να τις καταστρέψει και να τις κάψει. Η επιλογή του χλιαρού νερού μπορεί να εξασφαλίσει το καλό ξέπλυμά τους.
4ος: Χρησιμοποιήστε για τους περισσότερους λεκέδες φυσικά συστατικά που έχετε στο σπίτι σας. Η μαγειρική σόδα είναι ένα από αυτά. Μουλιάστε ένα πανάκι και τρίψτε μαγειρική σόδα στο λεκέ του χαλιού σας. Αφήστε τη μαγική της δράση να «τραβήξει» τη βρωμιά για ένα βράδυ και καθαρίστε το σημείο με την ηλεκτρική σκούπα την επόμενη μέρα.
5ος:  Τη μαγειρική σόδα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και για τη γενικότερη απολύμανση του χαλιού σας. Απλώς, απλώστε στην επιφάνειά του ένα στρώμα σκόνης, αφήστε το να δράσει για μισή με μια ώρα και αναρροφήστε με την ηλεκτρική σκούπα. Η λάμψη του αποτελέσματος θα σας εκπλήξει.  
6ος: Εκτός από τη μαγειρική σόδα, θαυματουργή δράση έχει και η αμμωνία. Αρκούν ένα φλιτζάνι νερό και 2 κουταλιές αμμωνία. Η φρεσκάδα του αποτελέσματος θα σας ικανοποιήσει στο απόλυτο. 
7ος: Προσπαθήστε να σκουπίζετε το χαλί σας ακολουθώντας τη φορά του πέλους του. Με τον τρόπο αυτό δε θα καταπονούνται οι ίνες.
8ος: Το μείγμα νερού και ξυδιού προσφέρει έξτρα λάμψη στη βελούδινη υφή των μοκετών σας.
9ος: Τα χειροποίητα χαλιά (συγκριτικά με τα μοντέρνα χαλιά και τα εφηβικά χαλιά που είναι πιο ανθεκτικά) απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Ποτέ μην τα αφήσετε να μουλιάσουν καθώς υπάρχει μεγαλύτερος άνθρωπος να ξεβάψει.  
10ος: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι βρωμιές και οι λεκέδες πρέπει να απομακρύνονται αμέσως. Η άμεση παρέμβασή σας μπορεί να είναι σωτήρια.

Τελευταία Άρθρα