Κλείσιμο
Ο λογαριασμός μου
Ρυθμίσεις
Γλώσσα
2351 100 200

Μπορούν τα κατοικίδια να συνυπάρξουν αρμονικά με τα χαλιά;

Μπορούν τα κατοικίδια να συνυπάρξουν αρμονικά με τα χαλιά;

Μπορούν τα κατοικίδια να συνυπάρξουν αρμονικά με τα χαλιά;
 
Ένας πονοκέφαλος των ιδιοκτητών κατοικίδιων είναι τα χαλιά και οι πιθανές ζημιές τις οποίες μπορεί να προκαλέσει το αγαπημένο τους σκυλάκι ή γατάκι στο εξίσου αγαπημένο τους χαλί. Οπότε τελικά η ερώτηση που προκύπτει είναι σαφής: μπορούμε να στρώνουμε χαλιά όταν έχουμε και κατοικίδιο μέσα στο σπίτι; Η απάντηση είναι θετική, αρκεί να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος.
 
Καταρχάς, καλό είναι να αποφεύγετε χειροποίητα χαλιά, τα οποία είναι πολύ ακριβότερα από τα χαλιά μηχανής και πιθανώς όχι τόσο ανθεκτικά όσο τα τελευταία. Αυτό δε σημαίνει ότι το ζωάκι σας θα καταστρέψει οπωσδήποτε το χαλί σας, απλώς η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την εκ των υστέρων προσπάθεια διόρθωσης της κατάστασης. Βέβαια, στην περίπτωση που θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ακριβό χαλί, μπορείτε πάντα να κόβετε τα νύχια του κατοικίδιου σας για να μην μπορεί να το γρατζουνίσει αλλά και να σκεφθείτε την ιδέα να τοποθετήσετε αυτό το χαλί σε κάποιο δωμάτιο, στο οποίο ο σκύλος ή η γάτα δεν έχουν πρόσβαση.
 
Μια άλλη λύση είναι να επιλέξετε πολύχρωμα και σκούρα χαλιά, στα οποία ένας πιθανός λεκές ή κάποια φθορά δεν είναι πολύ ορατά. Στην αγορά δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε αυτές τις επιλογές τόσο σε μοντέρνα χαλιά όσο και σε κλασικά χαλιά. Όσο για το παιδικό δωμάτιο, στο σημείο αυτό δε χρειάζεται να λάβετε καμία επιπλέον μέριμνα, αφού τα παιδικά και τα εφηβικά χαλιά είναι εκ των πραγμάτων πιο ανθεκτικά και σκούρα αφού και τα παιδιά προκαλούν ζημιές. Μάλιστα, τα περισσότερα παιδικά χαλιά πλένονται πολύ εύκολα, με μαλακά, υποαλλεργικά απορρυπαντικά, οπότε το κατοικίδιό σας μπορεί εύκολα να συνυπάρχει με το παιδάκι σας στο παιδικό δωμάτιο χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα σε κανέναν από τους δύο.
 
Φυσικά, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα χαλιά σας θα πρέπει να πλένονται συχνότερα με επαγγελματικό καθαρισμό, αν έχετε κατοικίδιο, όπως για παράδειγμα –ανάλογα βέβαια και με τις ανάγκες σας- μία φορά το δίμηνο ή το τετράμηνο αντί για μία φορά το χρόνο. Γι αυτό το λόγο καλό είναι να αποφύγετε την τοποθέτηση μοκέτας σε κάποιο δωμάτιο, διότι οι μοκέτες πλένονται εκ των πραγμάτων δυσκολότερα αφού δεν αφαιρούνται από το δάπεδο.
 
Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε στα pet shops ειδικά τοπικά καθαριστικά για την περίπτωση που κάποιος λεκές χρειάζεται άμεσο καθαρισμό. Ωστόσο, προσέξτε, αφού αφαιρέσετε το λεκέ, να ξεβγάλετε με άφθονο νερό την περιοχή, γιατί μπορεί αυτά τα καθαριστικά να περιέχουν διαβρωτικές ουσίες για το χαλί σας.
 
Τέλος, υπάρχουν διάφορα είδη χαλιών ως προς τη συμπεριφορά τους απέναντι στις τρίχες των ζώων. Έτσι, υπάρχουν χαλιά στα οποία λόγω της υφής τους οι τρίχες προσκολλώνται πάνω τους και αφαιρούνται δύσκολα και άλλα χαλιά, τα οποία διαθέτουν ένα πέπλο προστασίας και οι τρίχες δεν μπλέκονται στο νήμα τους.
 
Σε κάθε περίπτωση, η συνύπαρξη χαλιών με κατοικίδια χρειάζεται κάποιες παραχωρήσεις, όπως φάνηκε, όμως είναι εφικτή. Με λίγη παραπάνω προσοχή, σχολαστικό καθαρισμό και πιθανώς κάποιες συμβουλές από εκπαιδευτή για το ζωάκι σας δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα.
 

Τελευταία Άρθρα